Lifestyle

Ce vinuri ne recomandă specialiștii la masa de Crăciun în funcție de tipul de carne din meniu

masa de crăciun, sursa foto agrointel.ro
agrointel.ro

Cel mai iubit și așteptat moment al întregii perioade de Sărbători de iarnă este masa de Crăciun. Iar, vinul este o parte esențială la astfel de evenimente.

Specialiștii în domeniu fac recomandări în acest sens

Pentru că mesele copioase, alături de familie și prieteni, trebuie “udate” corespunzător, și deși alegerea nu este deloc ușoară, vinul nu trebuie să lipsească din meniul de sărbători.

FOTO sfatulmedicului.ro

Dar, odată ales meniul culinar, este foarte important să te asiguri că texturile și aromele mâncării se completează perfect cu vinul ales.

FOTO domeniulbogdan.ro

Iar, regula de aur spune că:

  • vinurile ușoare trebuie servite alături de dish-uri lejere,
  • vinurile puternice și aromate vor fi puse în valoare alături de mâncăruri bogate și condimentate.

Ce vinuri se recomandă alături de carnea de porc

Întrucât porcul este o carne albă și grasă, aceasta poate fi asociată cu o varietate de stiluri de vin roșu sau alb, în funcție de cum este gătit.

FOTO caTine.ro

În cazul vinului roșu, potrivit specialiștilor, este bine să vă feriți de vinurile tari sau grele. Deoarece complexitatea cărnii de porc vă va pune ficatul la treabă, ar fi bine să alegeți un vin roșu fructat, cu corp mediu și nu foarte taninos, eventual cu o abundență de arome de fructe roșii și note discrete de piper, arome care vor completa magistral o friptură bogată de porc.

În cazul vinului alb, oenologii ne recomandă să găsim un vin alb fructat (eventual cu arome proaspete de măr verde și citrice), care să aibă suficientă aciditate pentru a face față aromei pe care o are carnea de porc.

Ce vinuri se potrivesc la friptura de curcan sau pui

Desi cărnurile albe sunt asociate de obicei cu vinul alb, nu este niciodată greșit dacă deschideți o sticlă de vin roșu, cu arome de fructe roşii suculente, învăluite în note subtile taninoase. Și mai ales dacă garnitura cărnii este bazată pe legume.

FOTO doc.ro

În ceea ce privește vinul alb, este recomandat ca acesta să fie plin de caracter, onctuos, cu note puternice de fructe tropicale și arome exotice, adică cu un buchet aromatic proaspăt cu note de grape-fruit și fructe tropicale.

Ce vinuri se recomandă dacă serviți rață la masa de Crăciun

În mod sigur veți impresiona dacă pe masa de Crăciun veți pune o friptură de rață, ca alternativă la carnea de porc. Și asta pentru că tradiționaliștii vor fi fericiți că ați ales o carne bogată și grasă, în timp ce cei care vor o pauză de la friptura de porc vor fi încântați de perspectiva unei cărni de pasăre. De precizat este faptul că rața este mai dulce decât alte tipuri de carne, ceea ce înseamnă că vinul servit ar trebui să prezinte propriile sale note dulci.

FOTO divahair.ro

Prin urmare, dacă doriți cu adevărat să vă impresionați oaspeții de Crăciun, asociați carnea de rață cu un vin roșu autentic, cu note dulci și subtile de prune, cireșe și lemn dulce care se echilibrează perfect, completând în mod rafinat dulceața cărnii de rață.

De asemenea, un vin alb, cu gust de piersică și citrice acompaniat de aromele florale, de exemplu, se asociază foarte  bine cu o carne de rață, mai ales dacă este servită cu glazură de miere sau cu portocale.

Ce vinuri sunt potrivite alături de pește/fructe de mare

După cum se știe, vinul alb este cel mai bun însoțitor pentru pește și fructe de mare. Acest lucru se datorează faptului că vinurile roșii au un nivel al taninilor mult mai ridicat, care în combinație cu peștele poate da un gust metalic neplăcut. Dar, cu toate astea, secretul unei asocieri reușite între farfurie și pahar stă mai degrabă în potrivirea texturilor. Prin urmare, devine mai important cum este pregătit peștele, sosul sau garnitura și ce combinații sunt dezvoltate, decât ideea de carne albă în sine. Chiar și un pește alb foarte delicat, precum codul, dacă este servit cu un sos roșu picant, se poate combina cu un vin roșu mai îndrăzneț.

FOTO beko.ro

Un vin alb onctuos, fermentat și maturat, cu arome de caise si piersici, de exemplu, vă vor fascina de la prima înghițitură, iar aciditatea sa moderată oferă o senzație de prospețime, ideală în jurul dish-urilor care au la bază pește sau fructe de mare, scrie restograf.ro.