International

Ce urmează acum în cazul lui Hunter Biden! Mai este România implicată

hunter biden (sursă foto: newsflash.ro)
sursă foto: newsflash.ro

Problemele juridice cu care se confruntă acum Hunter Biden păreau să se apropie de un sfârșit luna trecută, în iulie. Tocmai ajunsese la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii care îl va ține departe de închisoare, asta pentru că a aranjat un caz de întreținere a unui copilul și a început să apară din nou în mod regulat în public alături de tatăl său. Se părea că va întoarce în sfârșit pagina trecutului său tulbure.

Dar nu a fost chiar așa. Judecătorul care a prezidat dosarul său penal a refuzat să semneze acordul de recunoaștere a vinovăției, iar procurorul general Merrick Garland l-a numit ulterior pe procurorul de caz consilier special, oferindu-i avocatului un grad mai mare de independență față de Departamentul de Justiție și sporind pericolul juridic cu care se confruntă fiul președintelui Joe Biden în timp ce tatăl său face campanie pentru realegere. Ancheta federală privind încurcăturile cu afaceri în străinătate, chiar și prin România, consumul de droguri și veniturile lui Hunter Biden ar putea dura acum luni de zile, procurorii așteptându-se ca acest caz să ajungă în fața judecătorilor.

Ce investighează procurorii?

Ancheta penală asupra lui Hunter Biden a început în 2018 și s-a axat inițial pe finanțele sale legate de afacerile pe care le deține și de activitatea lucrativă de consultanță în numele unor companii din Ucraina și China într-o perioadă în care era dependent de droguri și alcool. Însă, după ce a intervievat martori și a analizat documente financiare, Biroul procurorului federal din Delaware, condus de David Weiss, procurorul numit de Donald Trump responsabil de anchetă, și-a mutat atenția asupra faptului dacă Hunter Biden nu și-a raportat toate veniturile și dacă a mințit pe un formular pentru achiziționarea unei arme, negând faptul că era consumator de droguri.

În cele din urmă, Departamentul de Justiție l-a acuzat pe Hunter Biden, în iunie 2023, de două infracțiuni fiscale minore pentru că nu a plătit mai mult de 200.000 de dolari din impozitul pe venit în 2017 și 2018 și de o infracțiune gravă legată de arme de foc pentru că a făcut o declarație falsă în legătură cu o achiziție de arme. Potrivit The Washington Post, Hunter Biden ar fi răspuns „nu” la o întrebare dintr-un formular federal privind consumul de droguri ilicite, deși a scris în propriul memoriu că în acel an a consumat cocaină crack.

Deciziile controversate

Decizia de a depune acuzații împotriva fiului președintelui a atras atenția la nivel național asupra subiectului, republicanii încercând să lege problemele juridice ale lui Hunter Biden direct de tatăl său. Ca răspuns, Hunter Biden a ajuns la un acord cu procurorii pentru a evita închisoarea și un proces care ar genera probabil luni de zile de titluri care ar distrage atenția Casei Albe. În schimbul pledoariei de vinovăție pentru cele două acuzații fiscale, al înscrierii într-un program de consiliere în domeniul dependenței, al rămânerii abstinente timp de doi ani și al faptului că nu deține arme, Departamentul de Justiție a fost de acord să nu-l urmărească penal pe Hunter Biden pentru acuzația de posesie de arme.

Deși a ajuns la un acord cu Departamentul de Justiție, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Hunter Biden în legătură cu două acuzații fiscale s-a destrămat la sfârșitul lunii iulie, după ce judecătorul federal care a judecat cazul său și-a exprimat îngrijorarea juridică și constituțională cu privire la dispozițiile privind imunitatea și la rolul său în aplicarea termenilor acordului.

Protejat sau nu?

Judecătoarea districtuală americană Maryellen Noreika, care a fost numită de fostul președinte Donald Trump, a declarat că este îngrijorată de formularea care i-ar fi oferit lui Hunter Biden o imunitate largă împotriva posibilității unei viitoare urmăriri penale în legătură cu ancheta guvernamentală de lungă durată privind afacerile sale. Acordul i-ar fi oferit efectiv lui Hunter Biden o anumită protecție juridică în cazul în care ar fi fost urmărit penal de către avocatul special sau dacă un viitor președinte republican ar fi încercat să redeschidă cazul, un scenariu pe care Trump a promis că îl va face scoate la lumină dacă va câștiga alegerile din 2024.

Noreika și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la programul de diversiune privind acuzația de posesie de arme, în cadrul căruia ar fi chemată să stabilească dacă Hunter Biden respectă termenii înțelegerii. Ea a precizat că acordurile de diversiune sunt menite să fie încheiate între procurori și avocații apărării și, ca atare, nu trebuie să fie aprobate de un judecător. La momentul respectiv, judecătoarea Noreika părea să rămână cumpătată cu privire la acord dacă se vor preciza mai mulți termeni expliciți. „Nu sunt în măsură să îl accept sau să îl resping. Trebuie să amân”, a spus ea înainte de a trimite părțile acasă pentru a pune la punct detaliile, scrie THE TIME.

Presupusa implicare în România

Politicienii de dreapta din Statele Unite ale Americii (SUA), numeroși republicani, au venit în luna mai a anului 2023 cu mai multe acuzații la adresa fiului președintelui de la Casa Albă Joe Biden. Se menționează despre Hunter Biden faptul că ar fi profitat pe deplin de numele și popularitatea tatălui său în perioada în care acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al SUA sub mandatul lui Barak Obama, adică între anii 2009 – 2017, asta pentru a încheia mai multe contracte care acum par destul de controversate în mai multe state de pe glob.

Într-un raport făcut public în acea perioadă, congresmenii republicani din ce făceau parte din cadrul ueni comisii parlamentare ce avea datoria să supervizeze executivul acordau la acea vreme asigurări că şi alţi membri ai familiei Biden, printre care fratele sau nora preşedintelui, au făcut afaceri în China sau în România.