Temperaturile caniculare au făcut primele victime. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov este solicitat intens, iar dr. Alice Grasu, managerul acestui serviciu, vine cu mai multe recomandări pentru români în această perioadă care este foc la figurat, dar aproape că şi la propriu.
Managerul serviciului de ambulanţă a precizat că de săptămâna trecută până astăzi, numărul apelurilor a crescut cu 22%, iar urgenţele au devenit cu 23% mai numeroase.
„Ziua de astăzi, ziua care încă nu s-a terminat pentru că la Ambulanță încă se sună, se sună foarte mult. A fost o zi grea, o zi în care s-a sunat mai mult decât în ultima săptămână. Chiar am făcut o comparație a numărului de apeluri de astăzi de dimineață, de la ora 7:00 până la ora 18:00 cu aceeași zi a săptămânii trecute și am constatat o creștere cu 22% a numărului total de cazuri. Cu 23% au crescut numărul de urgențe și au crescut chiar și acele cazuri în loc public cu 21%. În continuare se primesc apeluri pe numărul unic de urgență 112.
Colegii mei fac eforturi ca să managerieze, să rezolve la timp toate aceste apeluri, mai ales când vorbim de urgențele de cod Roșu și de Cod Galben”, a spus medicul.
Ce trebuie să facem pentru a fi în siguranță
Principalul sfat este acela de a evita perioadele în care soarele este cel mai puternic, precum și exercițiile fizice desfășurate în aer liber.
„În primul rând să nu stăm afară perioade lungi de timp în căldură, să nu avem expuneri voluntare la soare în intervalul 11-18, să nu facem efort în căldura de afară, să nu facem sport. Nici măcar la această oră nu se poate face sport afară pentru că este foarte cald”, a explicat dr. Alice Grasu la Antena 3 CNN.
Esențială este și evitarea dishradatării. În afara consumului de apă, care este încurajat, trebuie să avem grijă să nu facem excese de alcool, cofeină sau băuturi dulci, pentru că toate acestea stimulează diureza.
„Foarte important este ce mâncăm și cum ne hidratăm. În această perioadă se vor consuma minimum 1,5- 2l de apă, ceaiuri mai puțin îndulcite la temperatura camerei, sucuri naturale fără conservanți.
Se va evita consumul de băuturi alcoolice, de băuturi cu conținut ridicat în cofeină și de băuturi foarte dulci. Toate aceste categorii cresc diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea. Este foarte important să avem mare grijă de persoanele dependente de noi și care sunt și foarte expuse în această perioadă”, a explicat aceasta.
Evitarea situațiilor dramatice
Copiii mici și animalele de companie riscă să facă insolație și însăși viața lor e pusă în pericol de căldură. Ființele și persoanele vulnerabile nu trebuie lăsate sub nicio formă în spații închise și încălzite, precum mașinile.
„Și aici vorbim de sugari, copii mici, persoane de vârsta a treia persoane cu afecțiuni cronice și persoane cu dizabilități. Aceștia vor trebui ținuți în incinte ventilate corect, hidratați la timp, fără să așteptăm să apară senzația de sete.
Sugarii vor fi alimentați la cerere, nu după orar fix. În această perioadă nu se va face diversificare a alimentației la sugar nu se vor introduce alimente noi în zilele caniculare. Atenție, mare atenție nu lăsăm nici măcar pentru câteva minute copiii în mașini atunci când coborâm la magazin la cumpărături.
La fel, nici animalele de companie. Creste foarte repede temperatura într-o incintă închisă poate crește chiar cu grad pe minut și în câteva minute vorbim de o temperatură de nesuportat”, a atenționat dr. Alice Grasu.