Actual Lifestyle

Ce trebuie să facem pentru a proteja de hakeri rețelele sociale. În mod repetat, ANAF este vizată

Ce trebuie să facem pentru a proteja de hakeri rețelele sociale. În mod repetat, ANAF este vizată
Infoactual

Hackerii au devenit deosebit de creativi în ultima perioadă. Și ne-o demonstrează experiențele relatate de diferite persoane fizice sau juridice. Cel mai recent atac în România a avut loc instituții ”grele” precum ANAF și un funizor de electricitate.

Ce trebuie să facem pentru a proteja de hakeri rețelele sociale. În mod repetat, ANAF este vizată

Octombrie este Luna europeană a securității cibernetice (European Cybersecurity Month – ECSM), coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și de Comisia Europeană, și sprijinită de statele membre. Această campanie se va concentra pe creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din întreaga Europă cu privire la securitatea cibernetică.

Hakerii pot clona inclusiv numerele de telefon, iar atunci când pe Instagram sau pe Facebook este generat acel cod special de autentificare, mesajul ajunge și în altă parte, se arată într-un material iLikeIT.

O metodă dezvăluită în emisiune este aceasta:

”Salut, pot să te întreb ceva?”. Și primesc foarte des astfel de întrebări, pentru că oamenii îmi cer sfaturi despre ce telefoane sau tablete sau laptop să-și cumpere.

De cele mai multe ori răspund, apoi văd că apare acest mesaj foarte ciudat, mai ales că nici nu e în limba română scris. Dacă aș fi răspuns, aș fi dat acces la contul meu de Instagram”, a scris reporterul de la emisiunea mai sus menționată.

Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți la mesajele pe care le primim și să nu deschidem dacă nu cunoaștem dstinatarul sau ceva ni se pare suspect.

În același context, de la ANAF am primit pe adresa redacției următorul mesaj pe care îl redăm în cele ce urmează.

”Atenție! Mesaje false în numele ANAF!

ANAF atenționează cu privire la o nouă campanie de mesaje false, transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au ”plăți fiscale restante”. Mesajului îi este anexat un document, ”factura fiscală”, pe care vă sfătuim să nu îl deschideți, în niciun caz!

Reiterăm următoarele: nu deschideți aceste emailuri și nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut; nu transmiteți bani către conturile menționate!

Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția. De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 0314039160”.