Actual

Ce trebuie să facem când expiră cardul de sănătate? Multe au expirat deja

cardul de sănătate
sursa foto: arhiva companiei

Cardul de sănătate reprezintă accesul la toate sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), fiind un instrument esențial pentru confirmarea prestării serviciilor din sistemul de sănătate.

Toate persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani beneficiază de acest card, în timp ce copiii cu vârsta de până la 18 ani sunt acoperiți de asigurarea părinților și beneficiază de servicii medicale gratuite.

Cardul de sănătate conține datele de identificare ale titularului și informații precum:

-numele;

-codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;

-numărul de identificare al cardului;

-data nașterii;

-termenul de valabilitate.

La cererea titularului, medicul de familie poate înregistra pe card și date medicale relevante.

Ce trebuie să facem când expiră cardul de sănătate

Pentru obținerea cardului, acesta este trimis prin poștă, iar angajații poștei îl livrează personal, solicitând semnătura și prezentarea unui act de identitate. În cazul în care titularul dorește ca altcineva să primească cardul în locul său, este necesară o împuternicire. Valabilitatea cardului de sănătate este de 7 ani.

În contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul a decis prelungirea valabilității cardurilor cu încă 7 ani. Multe dintre carduri au expirat în 2021. Pentru cei care au primit carduri de sănătate până la 31 decembrie 2014, valabilitatea acestora a fost extinsă la șapte ani de la data rescrierii lor. Astfel, un card emis în 2014 este valabil, după rescriere, până în 2028.

Pentru a schimba cardul de sănătate în 2024, fie că este pierdut, furat sau titularul și-a schimbat numele, sunt necesare următoarele documente: cerere tip, copie a actului de identitate, dovada plății contravalorii cardului duplicat și declarație de împuternicire în cazul în care titularul nu poate fi prezent.

Atunci când cardul de sănătate expiră, titularul trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a solicita prelungirea perioadei de valabilitate.

Prelucrarea noului card se realizează automat în momentul în care medicul de familie introduce cardul în cititorul electronic. La acest pas, sistemul informatic actualizează și prelungește perioada de valabilitate a cardului, scrie Antena3.