Avertisment pentru toți cei care au luat Covid în ultimii doi ani din cauza riscului „semnificativ mai mare” de deces. Cei care au avut Covid prezintă un risc crescut de deces timp de până la doi ani după infectare, sugerează un nou studiu. Majoritatea britanicilor au fost deja infectați cu acest microb, iar mulți dintre ei l-au avut de mai multe ori. Majoritatea oamenilor au un nivel de protecție împotriva virusului în urma unei desfășurări masive de vaccinuri, precum și a unei infecții anterioare.
Dar oamenii de știință din SUA au descoperit că cei spitalizați de Covid au șanse mai mari de a muri în anii de după infectare, în comparație cu persoanele care nu s-au îmbolnăvit. Studiile anterioare au descoperit că problemele respiratorii și cardiace persistă luni de zile după o infecție inițială cu Covid. Dar noul studiu, publicat în Nature Medicine, a descoperit că, la doi ani după infectare, persoanele care au fost spitalizate cu acest virus au avut șanse mult mai mari de a muri.
Un semnal de alarmă
De asemenea, aceștia prezentau un risc mai mare de complicații grave de sănătate, cum ar fi boli pulmonare, diabet și oboseală generală – cunoscut și sub numele de „Covid lung”. Experții au constatat că la doi ani după infectare riscul de deces scade. În cazul pacienților care nu au fost spitalizați de virusul ucigaș, este nevoie de doar șase luni pentru ca riscul de deces să nu mai fie semnificativ, au adăugat aceștia. Cu toate acestea, acest grup nu este scutit de toate efectele secundare oribile ale virusului. Cei care nu au ajuns la spital prezintă un risc crescut de a suferi de peste 20 de afecțiuni medicale, a precizat studiul.
Printre aceste afecțiuni, se numără: probleme cardiovasculare și probleme de coagulare a sângelui, diabet, probleme gastrointestinale și tulburări renale. Autorul studiului, doctorul Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Universitatea Washington, a declarat: „Mulți oameni se gândesc: ‘Am luat Covid, am trecut peste asta și sunt bine’. Poate că ai uitat de Covid… dar Covid nu a uitat de tine. Încă face ravagii în corpul tău”.
Covidul încă face ravagii
Studiul s-a bazat pe dosarele medicale a aproape 140.000 de veterani americani care au fost diagnosticați cu Covid în primele zile ale pandemiei. Oamenii de știință au comparat datele de sănătate ale veteranilor cu cele ale unui grup de control de aproape șase milioane de persoane despre care nu se știa că au fost infectate. Studiul evidențiază faptul că grupul de eșantionare nu a fost reprezentativ pentru populația generală, deoarece veteranii erau mai în vârstă și în majoritate bărbați. Acesta vine în contextul în care a apărut o nouă variantă de Covid.
Denumită BA2.86, noua variantă Omicron vine imediat după varianta EG5.1 „Eris”, care și-a făcut loc pe scena Covid în luna iulie. Eris reprezintă în prezent aproximativ 15% din toate cazurile din Marea Britanie, conform datelor UK Health Security. Între 6 și 12 august, 6.289 de persoane au avut un rezultat pozitiv confirmat la un test în Anglia. Acest lucru arată o creștere de 17,4 la sută comparativ cu cele șapte zile anterioare. Experții au sugerat că această creștere bruscă a numărului de cazuri s-ar putea datora vremii nefavorabile din luna iulie, care a determinat oamenii să se adune în spații închise, fără ventilație pentru a se menține în siguranță, potrivit publicației The Sun.