Vasile Dîncu a demisionat din fruntea Ministerului Apărării, dar nu s-a retras din viaţa politică. Alături de preşedintele partidului se află în această perioadă prin ţară, acolo unde organizaţiile judeţene organizează alegeri interne şi unde se fac planuri privind alegerea candidatului la prezidenţialele din 2024. Dîncu consideră că Marcel Ciolacu este potrivit pentru funcția de candidat la prezidențiale 2024 din partea PSD.
Ce spune Vasile Dîncu despre Marcel Ciolacu şi candidatul PSD la prezidențiale şi despre demisia sa
Vasile Dîncu a zis că, în acest moment, consideră că Marcel Ciolacu este potrivit pentru funcția de candidat la prezidențiale 2024 din partea PSD.
„În acest moment, Marcel Ciolacu are toate atributele pentru a fi candidat la prezidențiale din partea PSD. El spune că vom face alegeri interne în urma cărora vom stabili candidatul. Să vedem dacă vor apărea și alte opțiuni, dar în acest moment, din perspectiva noastră, are toate atributele de a fi candidat la prezidențiale. De ce? Pentru că îți trebuie un lucru pentru a fi candidat: În primul rând, trebuie să ai tot partidul în spatele tău. Ceea ce reușești să faci pe lângă acest lucru este un plus”, a zis Vasile Dîncu, precizând totuși că Marcel Ciolacu a spus că nu își dorește să intre în cursa din 2024.
„Totuși, în acest moment, Marcel Ciolacu a spus că nu va candida, iar eu cred că este sincer când spune acest lucru”, a adăugat Vasile Dîncu.
„Marcel Ciolacu are un anumit tip de implicare diferit față de alți președinți de partid”, a mai spus Vasile Dîncu la emisiunea „Sub semnul întrebării”, cu Robert Turcescu de la B1 TV.
Nu puteam să lucrez „ca o bicicletă fără lanțuri”
În ceea ce priveşte demisia sa, Vasile Dîncu a declarat că a decis să demisioneze din funcția de ministru al Apărării pentru că nu putea să lucreze „ca o bicicletă fără lanțuri”. Acesta a susținut că, în ciuda a ceea ce i-au comunicat personal Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, el „primea mereu pe surse invitația să-și dea demisia”. A existat o presiune continuă „din partea războiului hibrid pe care Rusia îl duce”, a continuat el. Dîncu a mai precizat că a resimțit această presiune și prin faptul că numeroase proiecte ale sale erau blocate.
„Aveam și inițiative legislative care mi-au fost oprite, erau amânate, legate de drepturile militarilor, chirii, solde de grad, diurne, erau rămase unele din 2009 neactualizate. Am văzut că mi se tot amânau.
Statutul cadrelor militare, negociat îndelung cu celelalte entități militare, se amâna.
Mi-am dat seama că e un blocaj și că dacă mai stau, nu pot nici să-mi fac treaba cum ar trebui și aș putea să prejudiciez mersul bun al Ministerului și atunci am, renunțat, că nu mi se pare normal să lucrez ca o bicicletă fără lanțuri”, a explicat Dîncu.
„Sper că vom avea un președinte de stânga după 20 de ani de dreapta”
Luna trecută, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că nu exclude ca la alegerile prezidențiale PSD să aibă un candidat din exteriorul partidului.
„Am spus că nu vreau să scot această opțiune. Da (n.r. sunt suficienți oameni în PSD dintre care s-ar putea alege), dar nu mai vreau să… Există o teorie că devii prizonierul șanțului pe care îl sapi. Eu nu vreau să devin prizonierul acestui șanț și am zis că este cazul ca PSD să găsească o altă abordare”, a spus Marcel Ciolacu în cadrul unui interviu acordat DC News și DC NewsTV.
„Sunt și îndreptățit să încerc acest lucru”, a continuat Marcel Ciolacu. „Am încercat de patru ori și ne-am rupt gâtul. Nu am reușit să lămurim românii că este nevoie de un președinte social-democrat să conducă România”, a subliniat acesta.
Am închis cutuma că președintele partidului este automat și candidat la funcția de președinte, a spus Ciolacu.
„Am introdus faptul că, de această dată, nu numai un grup restrâns de oameni va alege viitorul candidat. Nu. Cine dorește să acceadă la această funcție trebuie să meargă în fiecare județ, în interiorul fiecărei organizații, cu competitorii pe care o să-i aibă și să explice de ce dorește să devină președinte. Este o decizie care mă privește și pe mine, și pe copiii mei, și pe ai lor. Cred că este abordarea corectă”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.