Actual

Ce spune Mircea Geoană despre sistemul medical din România şi cel de la Bruxelles. Când va scrie o carte de memorii

mircea geoană

Mircea Geoană rămâne în continuare discret în ceea ce priveşte boala prin care a trecut în 2022. Nu vrea să vorbească despre problemele sale de sănătate, dar speră că despre ele se va vorbi în cartea sa de memorii.

Ce spune Mircea Geoană despre sistemul medical din România şi cel de la Bruxelles. Când va scrie o carte de memorii

S-au făcut multe speculații în presă privind starea de sănătate a lui Mircea Geoană, iar secretarul general adjunct al NATO nu a vorbit niciodată deschis despre ele. Prezent la emisiunea “La cină”, Mircea Geoană a fost întrebat dacă viața i-a fost vreodată în pericol.

“Da, dar nu intru în detalii pentru că sunt detalii care… poate în cartea de memorii o să le scriu sau o să le scrie un biograf al meu când o să aibă voie să se uite la arhive”.

Geoană a fost întrebat și dacă o problemă de sănătate se tratează în țară sau în străinătate.

“Am avut și eu probleme de sănătate, am avut sperieturile mele… Sunt doctori foarte buni și aici, uneori sunt doctori mai buni aici decât acolo… Trăind la Bruxelles, când mă duc la medic, mă duc mai degrabă acolo, pentru că sunt medicii noștri și mă duc pe sistemul nostru de la NATO. Acolo sistemul este mai organizat, nu neapărat oamenii.

Cred că dacă ai un doctor bun în România și știi că e un loc în care poți să ai încredere, te duci pentru că sunt foarte buni, dacă simți că treaba nu merge și că îți pui viața în risc, încerci și în altă parte”, a spus Mircea Geoană la Digi 24.

Mircea Geoană a mai vorbit şi de momentul în care s-a născut fiica sa şi era la un pas s-o piardă, tocmai din cauza sistemului medical.

“Cel mai dificil moment din viața mea a fost când s-a născut Ana. Mihaela a născut la Municipal și asta mică a plecat din spital cu o infecție spitalicească și am fost la limită să o pierdem, la câteva zile după ce s-a născut. O luasem deja acasă… Noroc că am avut un prieten care a putut să facă rost de un antibiotic pentru vârsta respectivă și am salvat-o. Deci, pentru mine, ăla a fost… Au murit părinții, au fost momente grele, evident toate sunt grele, dar pentru mine momentul ăla a fost absolut înfiorător, puteam să o pierdem pe Ana și faptul că poți să mori cu zile, la câteva zile, într-un spital din România încă mi-a rămas pe creier și dacă e ceva de făcut, va trebui să ne apucăm să facem spitale noi și curate”, a mai povestit Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO, a mai vorbit în două rânduri despre starea sa de sănătate.

A confirmat parțial o serie de speculații recente privind starea sa de sănătate, dar nu a intrat în amănunte, însă a recunoscut într-un interviu cu jurnalistul Marius Tucă că a „avut o sperietură” peste care a trecut.

Într-un podcast cu artistul Damian Drăghici, Geoană a povestit un alt episod medical dur prin care a trecut după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2009 în fața lui Traian Băsescu.

„Mi-aduc aminte că, după alegerile din 2009, m-am dus la un control. M-au pus medicii pe niște aparate și mi-au măsurat un fel de intensitate energetică. Au început să se cheme unii pe alții: doctorii cu asistentele. Se uitau la mine ca la un cobai. Aveam un nivel de energie atât de scăzut încât spuneau: „dar puteți să mergeți?! auziți bine?!

„În 2009, cred că am câștigat Președinția, nu că am fost omul doi în România”

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit deschis despre momentul 2009, când, spune el, a câștigat alegerile prezidențiale și i s-a făcut o nedreptate. Dacă își mai dorește astăzi să fie președintele României, a fost întrebat la Digi 24, în emisiunea “La cină”.

“Vreau să fac lucruri pentru România, asta vreau să fac. Nu știu dacă voi candida sau nu, am o treabă de făcut la NATO și nu sunt nici fariseu, nici poltron… pur și simplu, aștept să văd cum se arată drumul pentru viitor. Evident, nimeni nu spune că nu ar fi o chestie de mare onoare, și un privilegiu, și un lucru formidabil să poți ajungi într-o poziție atât de mare”.

Momentul 2009, o noapte pe care n-a uitat-o, a fost descris pe larg:

“Cred că am câștigat Președinția, nu că am fost omul doi în România. Am fost, de fapt, locul 1 în România. (…) Sunt lucruri dificile, lucruri dureroase, a fost greu. A fost al naibii de greu! Har Domnului că am mintea și sufletul suficient de puternice să le pun la trecut. Mă uit către viitor. (…)

Am învățat că trebuie să-ți păzești spatele, că de multe ori dușmanii nu sunt cei care sunt explicit în fața ta, sunt undeva în penumbră și poate chiar și în spate, că hangerele se înfig mai puternic pe la spate și nu din față. (…)

Cred că astăzi sunt ca lider, nu spun ca politician , dar ca lider, și ca om, și ca intelectual mult mai bun decât eram în 2009. Mult mai bun! 1, pentru că am avut șansa cu NATO și am învățat lucrui noi și 2, pentru că am trecut prin experiența de a fi sus și după aia să fii, practic, nimeni, dat afară din structurile pe care le-ai condus “, a declarat Mircea Geoană.