Din seria fiecare cu problema lui este și următoarea situație, pe care o redăm în cele ce urmează. Vrem să lăsăm bacșis, că așa este frumos, așa am luat exemplu de la părinții noștri și exemplele pot continua. Ok, dar, ce prevede legea în cazul în care dorința este de a lăsa un bacșiș de 15 la sută, de exemplu. Nu știm încă, dar vom afla citind materialul de mai jos.
Ce spune legea dacă vrem să lăsăm la restaurant un bacșiș de peste 15%. Este avantajos pentru chelneri și dezavantajos pentru noi?
Am mâncat bine la restaurant, bucatele au fost gustoase iar chelnerul sau ospătărița ne-a zâmbit frumos și pe deasupra ne-a mai spus și poftă bună. Ne simțim datori pentru atâtea binecuvântări culinare și ambientale așa că vrem să lăsăm nu 10 la sută din consumație, ci poate 15 la sută sau mai mult de 15 la sută, că vorba aceea fiecare după propriul buzunar și propria-i putere, financiară, desigur.
Pe scurt, Legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante a intrat deja în vigoare, încă de la 1 ianuarie 2023. Bacșișul e trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti și cu cardul. Gata, cu banii cash și aici.
Să ne lămurim mai întâi ce reprezintă bacșișul. Aceasta este suma pe care clientul o lasă în plus la consumația dată, desigur, dacă dorește. Prin introducerea acestei legi, consumatorul nu e obligat să plătească acea sumă în plus, însă legea interzice firmelor să condiționeze serviciul sau bunul de acordarea unei sume în plus ca bacșiș.
Ce prevede Legea bacșișului. Barurile sau restaurantele sunt obligate să înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.
Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
Atenție. Le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
În Legea 376/2022 găsim următoarele precizări cu privire la procentul bacșișului lăsat după consumația de la bar sau restaurant:
„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.”
Consultantul fiscal Cornel Grama a transmis reprezentanților agenților econimici ce să facă, prin intermediul media:
- Să includă suma rămasă ca venit salarial pentru angajați, caz în care se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii.
- Să fie introduși în firmă, dar să plătească celelalte taxe pentru ei, cum ar fi TVA (plus alte taxe care se plătesc ulterior, de exemplu impozit pe profit/venit – după caz).
Iar pentru clienții consumatori, specialistul consultant fiscal a ținut să precizeze că bacșinul ”evident poate depăși cei 15% pentru că legiuitorul nu văd să mă limiteze”.
Concret, legea menționată nu face referire expresă la limite, exact cum spune și specialistul, legiuitorul nu ne limitează suma acordată ca bacșiș, deci rămâne după voia inimii și puterea buzunarului fiecărui beneficiar în parte.