Mai toate categoriile sociale s-au revoltat pe rând, printre ultimii fiind polițiștii. Dar iată că a venit și rândul grefierilor să protesteze. Dacă primii, adică polițiștii sunt nemulțumiți de salariile mici, grefierii au altă problemă, sigur, tot legată de bani. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
De ce grefierii amenință cu proteste în România
Grefierii din instanțe și parchete, membri ai Sindicatului Grefei Judiciare ”Dicasterial”, anunță că vor declanșa ample acțiuni de protest, ”care vor conduce până la blocarea totală a activității în sistemul judiciar”, dacă le vor fi afectate negativ condițiile de acordare a pensiei de serviciu.
Grefierii atrag atenția că beneficiază, practic, de o pensie ocupațională, care este o recompensă pentru anii de muncă ”într-un regim strict de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au”.
”Solicităm Guvernului României să acorde mai întâi prioritate creșterii speranței de viață, decât recomandărilor primite de la experți ai Băncii Mondiale pentru atingerea jaloanelor din PNRR, impuse fără un minim de studiu cu privire la activitatea efectivă și legislația specifică fiecărei categorii socio-profesionale la care se referă,” se arată în comunicatul sindicatului de specialitate.
Pentru a primi pensia de serviciu, grefierii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ două condiții: vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani. Sunt cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de acest tip de pensie, susține personalul auxiliar de specialitate.
”Cu puțin timp în urmă, Ministrul Muncii declara, în mod oficial, că acum în România speranța de viață sănătoasă este de 59 de ani şi șase sau opt luni, iar din datele statistice furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice, rezultă că vârsta medie de pensionare a grefierilor este de 60 ani și 9 luni.”
De precizat că pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care 2.474 lei este pe contributivitate, iar 2.655 lei este suportată din bugetul de stat, scrie publicația specializată în domeniu.
Arătând că totalul pensiilor de serviciu plătite grefierilor din bugetul de stat reprezintă 0,042% din PIB-ul României, sindicaliștii Dicasterial sunt de părere că o nouă modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ şi îi privează de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu, atât în viața activă, cât și după pensionare.
”Spre deosebire de magistrați, care nu pot declanșa forme de protest sau grevă, corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor şi al parchetelor atrage atenția decidenților politici că va declanșa ample acțiuni de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în sistemul judiciar, dacă vor fi afectate negativ condițiile de acordare a pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri)”, concluzionează organizația grefierilor, în finalul textului înaintat forurilor superioare ale statului român.