Ce se întâmplă la la fix 2 ani de la protestul din 10 august? Judecătorii au luat decizia
La doi ani de la protestele violente din Piața Victoriei din 10 august 2018, se redeschide dosarul împotriva șefilor de atunci ai Jandarmeriei. Curtea de Apel Bucureşti va dezbateastăzi cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul „10 august”.
Marțea trecută, procurorul-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parțial soluția de clasare a dosarului și a dispus redeschiderea urmăririi penale în acest caz.
Potrivit legii, doar un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti poate confirma redeschiderea urmăririi penale cerute de procurorul-șef DIICOT Giorgiana Hosu. Săptămâna trecută, aceasta a admis plângerile formulate împotriva Ordonanței din 26 iunie 2020, care clasa parțial acuzații din dosarul 10 august și a dispus redeschiderea urmăririi penale. Inițial, toți șefii Jandarmeriei au fost scoși de sub urmărire penală, dar această soluție a fost infirmată în 4 august.
Este vorba de ofițerii care au coordonat acțiunile jandarmilor: Laurențiu Cazan, Mihai Dan Chirica, Gheorghe Sebastian Cucoș şi Ionuț Cătălin Sindile, care au fost citaţi astăzi la Curtea de Apel București la ora 11:00.
În ordonanța de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu spune că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de procurorii militari în dosarul 10 august, nu a reaudiat suspecții, victimele și martorii. Pe de altă parte, DIICOT invoca în ordonanța de clasare a dosarului prevederi CEDO pentru a justifica intervenția în forță a jandarmilor împotriva manifestanților din Piața Victoriei, precum și credința sinceră a autorităților în aplicarea legii, potrivit RRA.