Actual

Ce se întâmplă în Florența, orașul cu milioane de vizitatori anual

Ce se întâmplă în Florența, orașul cu milioane de vizitatori anual. În fiecare an Florența era vizitată în medie de 20 de milioane de turiști. În 2018, spre exemplu, numărul vizitatorilor a ajuns la 23 de milioane, majoritatea în centrul istoric, aceștia aducând aproape 4 miliarde de euro în oraș, echivalentul a 7% din PIB-ul generat de regiunea toscană.

În centrul istoric peste 90% din angajații companiilor de haine au fost disponibilizați, același procent fiind și în rândul celor ce lucrează în catering în timp ce peste 80% din artizani s-au văzut fără loc de muncă, potrivit datelor Confartigianato Firenze, asociația artizanilor și a afacerilor mici din Florența.

 

Angajații din Florența într-o situație dramatică

„Pot supraviețui datorită pensiei mamei mele”, este trista mărturisire a lui Alberto Ferazzani, un angajat al hotelului Albani din centrul istoris al Florenței.

Confederaţia Generală Italiană a Muncii estimează că doar în centrul istoric al Florenței în jur de 7.000 de angajați ai barurilor, restaurantelor, magazinelor sau hotelurilor, au fost disponibilizați, scrie Corrierre della Sera.

“Câștigam 1.300 de euro pe lună și aș fi îndreptățit la un ajutor de șomaj de 700 de euro, dar n-am văzut niciun ban încă. Locuiam în chirie în Florența dar i-am spus proprietarului casei că nu voi putea plăti. M-am mutat în casa mamei mele din provincia Livorno, împărțim cheltuielile și supraviețuim dar este foarte greu”, a mai spus Ferazzani. Aceeaşi poveste este trăită acum de foarte mulţi italieni din Florenţa şi nu numai.

 

În Florența brusc, nu mai este nimic

Hoteluri pline, restaurante și muzee neîncăpătoare, râuri de turiști pe străzi, în magazine și baruri, apoi brusc, nu mai este nimic.

„Ar trebui să primesc 600 de euro datorită intrării în șomaj dar deocamdată n-am primit nimic. Locuiam cu logodnica mea dar nu mai ne permiteam să plătim chiria așa că eu m-am mutat înapoi la părinții mei. Dacă n-ar fi ei nu știu cum aș putea continua”, povestește Alessandro Noci, ospătar la restaurantul istoric „Mario” din San Lorenzo.

„Fiica mea studia în Anglia dar nu i-am mai putut plăti facultatea fiindcă nu mai am bani așa că s-a întors în Italia. Ajutorul de șomaj nu a ajuns încă dar a făcut-o ordinul de evacuare din parte proprietarului. Ce ar trebui să fac acum? Să merg să mănânc la cantina săracilor?”, Romina Rizzuto, chelneriță.

 

Patroni din Florența nu mai ştiu dacă vor mai deschide

Potrivit Confartigianato, în jur de 30% din totalul contractelor de muncă din centrul istoric nu au fost reînnoite. Se vorbește de sute de oameni, iar mulți patroni spun că nu știu dacă vor mai redeschide. Dar printre afacerile afectate nu se află doar restaurante și magazine locale ci și lanțuri internaționale faimoase, unele dintre ele anunțându-și deja angajații că nu se vor mai redeschide în oraș.

„Această situație ne-a făcut să descoperim ce importanță fundamentală are turismul pentru orașul nostru. Nu doar pentru cei angajați direct în hoteluri și restaurante, dar și pentru cei din domeniile conexe, cum ar fi cei din lumea artizanatului și angajații lor care întâmpină dificultăți extreme astăzi”, afirmă Alessandro Sorani, președintele Confartigianato Firenze.