Lifestyle

Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la alcool. Simptomele apar în câteva ore

Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la alcool. Simptomele apar în câteva ore

Alcoolul este, probabil, substanța psihoactivă recreativă preferată a culturii occidentale (cu posibila excepție a cofeinei) și este aproape omniprezent în acest cadru. Și totuși, este un drog (legal) care, în cel mai bun caz, oferă mici beneficii sănătății noastre fizice sau psihice și care, în cel mai rău caz, ne poate pune serios în pericol viața.

Ar trebui să renunț la alcool?

Renunțarea completă la alcool nu va fi niciodată negativă pentru sănătatea noastră. După cum am subliniat, beneficiile pe care le poate aduce organismului nostru sunt puține (puțin studiate) și este, pe de altă parte, o sursă de riscuri.

Cu toate acestea, trebuie spus că în cazurile de consum moderat, alcoolul nu trebuie să reprezinte o problemă de greutate pentru sănătate, atâta timp cât se iau măsuri de precauție pentru a nu escalada consumul și suntem atenți la condițiile noastre specifice.

Oricum ar fi, trebuie avut în vedere că consecințele și modalitatea potrivită de a lăsa alcoolul deoparte vor varia în funcție de gradul și modul în care îl consumăm.

Ce se întâmplă cu corpul tău când renunți la alcool dacă consumul tău a fost moderat

Atunci când consumul de alcool este moderat și nu există o tulburare de dependență (alcoolism), este posibil să îl părăsim fără supraveghere medicală, deoarece întreruperea lui nu va provoca niciun risc sau efect negativ asupra sănătății noastre.

In aceste cazuri, unul dintre posibilele beneficii pe care le putem simti este o usoara scadere a poftei de mancare care poate duce la pierderea in greutate sau, cel putin, la o mai mare usurinta in controlul acesteia.

De asemenea, oprirea consumului de alcool ne poate face sa observam o imbunatatire vizibila a starii pielii noastre (care ar trebui sa arate mai hidratata, cu o culoare mai buna si cu mai putine cosuri sau acnee).

Unul dintre domeniile în care încetarea consumului de alcool este percepută cel mai mult este starea de spirit. Starea are efecte depresive asupra sistemului nervos central, astfel încât oprirea acesteia duce de obicei la o creștere a energiei și la o îmbunătățire a dispoziției. În plus, alcoolul înrăutățește calitatea somnului, așa că îmbunătățirea acestui aspect poate contribui la acea creștere a energiei în timpul zilei și la a te simți mai odihnit.

Pe de altă parte, alcoolul lezează progresiv anumite zone ale creierului legate de formarea memoriei de scurtă durată și a atenției, astfel încât dacă nu este consumat, această deteriorare este încetinită și chiar este posibil ca o anumită recuperare și îmbunătățire a acestora. facultati.

Deși nu este ceva ce poate fi observat ca atare, persoanele care nu consumă alcool au un risc mai mic de a suferi de diferite tipuri de cancer, în special la nivelul sistemului digestiv.

Ce se întâmplă dacă consumul tău creează dependență

Panorama se schimbă foarte mult atunci când consumul de alcool se înscrie într-o tulburare de dependență (alcoolism) întrucât, deși aceste persoane sunt, fără îndoială, cele care au cel mai mult nevoie să nu mai ingereze această substanță, pe termen scurt încetarea consumului poate avea consecințe neplăcute și periculoase asupra organismului și, de aceea, trebuie supravegheată și ghidată de un profesionist calificat.

Acest lucru se datorează faptului că alcoolul, pe lângă faptul că provoacă o dependență psihologică foarte puternică, este o substanță care provoacă dezvoltarea dependenței fizice: organismul nostru „se obișnuiește” să lucreze cu el și în lipsa lui suferă așa-numitul sindrom de sevraj.

Așadar, este normal să apară tremurături pe termen scurt, slăbiciune, dureri de cap, transpirație, hiperreflexie (o reacție exagerată a sistemului nervos involuntar la stimuli), simptome gastrointestinale, tahicardie și hipertensiune arterială. La unii pacienți, convulsii generalizate pot apărea între 6 și 48 de ore după încetare.

În mod similar, poate apărea halucinoza alcoolică, o imagine marcată de halucinații și iluzii vizuale și auditive, coșmaruri vii și teroare. Această afecțiune, după 48 de ore, evoluează de obicei către ceea ce este cunoscut sub numele de delirium tremens, în care persoana experimentează anxietate, confuzie, coșmaruri, transpirație abundentă, depresie profundă, iluzii (credințe eronate), teroare, febră scăzută sau febră scăzută, ritm cardiac crescut și ataxie. Delirium tremens foarte marcat prezintă un risc ridicat de deces.

Sub supraveghere adecvată, aceste manifestări pot fi tratate prin abordarea simptomelor și utilizarea medicamentelor precum benzodiazepine, fenobarbital sau propofol. Odată ce sindromul de sevraj este depășit, încep beneficiile enorme ale renunțării la alcool.