Drogurile chiar reprezintă o problemă și o spun foarte mulți oameni în România, indiferent dacă sunt oameni simpli, persoane responsabile din domeniu sau legiuitori.
Ce se întâmplă în cazul celor trei eleve care s-au drogat în școală și au ajuns la spital. Video
Trei tinere fete, eleve în vârstă de 14 ani, din București, au ajuns la spital după ce au consumat droguri la școală. Profesorii au fost cei care au dat alarma.
Un apel la 112 anunța că trei eleve de 14 ani ale Şcolii Centrale din Capitală, una dintre instituţiile de învăţământ de top, se simt rău și au nevoie de ajutor. Una dintre ele leşinase. La faţa locului au ajuns imediat atât poliţiştii cât şi mai multe ambulanţe.
Fetele au fost transportate de urgenţă la Spitalul Grigore Alexandrescu.
„Trei fete de 14 ani, cu stare generală uşor alterată, dar stabilă. După ce au fumat o ţigară cu substanţe interzise, una dintre ele a prezentat o vărsătură. Rămân internate pe secţia de toxicologie”, au transmis reprezentanţii spitalului.
Care este starea fetelor acum
Toate cele trei fete, care au fost transportate la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, sunt, acum, în afara oricărui pericol. Ele rămân, însă, în continuare, internate în secţia de Toxicologie a spitalului bucureștean pentru copii.
Nimeni nu răspunde de nimeni
Reacțiile ulterioare merg exact pe principiul nimeni nu răspunde de nimeni. Exemplificăm:
Surprinzător, incidentul a avut loc la o școală prestigioasă, chiar în centrul capitalei. Profesorii au descoperit cazul dat. Ridicând din umeri, o profesoară are un dialog interesant, halucinant, cu un părinte căruia îi și spune că presupune că astfel de întâmplări, cu referire la consumul de droguri, au loc în multe școli românești. Deci a lor nu este singura, așa că de ce să facem atâta caz. Dialogul poate fi citit integral aici.
Conducerea școlii se spală pe mâini deoarece a precizat pentru media că incidentul a avut loc nu în interiorul unității de învățământ, ci în curtea școlii, unde cele trei fete care au ajuns la spital plecaseră de la ore. Directorul, căutat de presă, nu a fost de găsit pentru a oferi un răspuns oficial, cu referire directă la cazul despre care vorbim.
Oamenii legii au demarat anchetă: Ofițerii de la crimă organizată au intrat pe fir și au pornit propria anchetă. Toate dovezile indică faptul că elevele au consumat droguri, iar polițiștii vor să afle acum de unde le-au luat. Martori din rândul copiilor spun că fetele au fumat „ierburi”, etnobotanice.
Măsură legislativă oportună, dar care se lasă așteptată: Deputații au depus un proiect de lege care introduce testele antidrog în școli, însă va dura luni bune până când aleșii îl vor vota.
Ca măsură imediată, prima reacție oficială vine de la Ministerul Educației. Astfel, Ministerul Educaţiei a anunţat că, în urma incidentului, spaţiile exterioare ale Şcolii Centrale vor fi supravegheate video. Banii pentru plata camerelor vor fi achitaţi de Ministerul Educaţiei.
Ce se va întâmpla cu adevărat în această situație nefericită și în multe altele rămâne să vedem.
Concluzie: Măsurile anuțate sunt minore, problema rămâne majoră. Presa a semnalat în repetate rânduri că traficanții de droguri au acces la elevi, copiii vulnerabili emoțional fiind cei care cad pradă consumului și ajung să se drogheze în văzul lumii.
Despre traficanți se știe, chiar un om din sistem a declarat într-un interviu televizat că rețelele de dealeri oferă comisioane bune pentru a închide ochii cine trebuie, unde trebuie. Oamenii legii își fac treaba superficial în școli, motiv pentru care lumina de la capătul tunelului acestei probleme nu se vede nicicum.
„Pe 26 iunie a ieșit ministrul Bode să le spună ceva subordonaților, de la general la agent, și să ceară ajutor de la societatea civilă pentru combaterea flagelului. „Am solicitat tuturor structurilor din cadrul ministerului mai multă implicare şi eficienţă atât în activităţile de combatere, cât şi în cele de prevenire”.
Apoi, cu un ton mai dur, mai apropiat de un angajament, a spus că „faţă de întreg lanţul care întreţine acest flagel, dar şi faţă de acei reprezentanţi ai instituţiilor statutului care se dovedesc complici, nu trebuie să existe niciun fel de toleranţă”.
Domnule ministru, toată lumea și mai ales autoritățile din zonă, inclusiv cei de la Colegiul Național Mihai Eminescu, știu de traficul de droguri din acest perimetru. Profesorii și părinții liceului nu sunt deloc în largul lor de ani de zile. De ce nu se stopează fenomenul? Cui folosește, ca să știm cine-l tolerează?”, scria într-un editorial din Evenimentul zilei redactorul șef Simona Ionescu. Îl puteți citi aici. Dar iată cum, în doar trei luni de la apelul ministrului și semnalarea fenomenului în apropierea unui alt colegiu bucureștean, s-a produs colapsul a trei copile de 14 ani.
Foto: arhiva