Odihna pentru mulți este o plăcere de neînlocuit, dar: v-ați întrebat vreodată care sunt consecințele petrecerii mult timp în repaus? Vă povestim aici.
Odihnirea excesivă, o plăcere periculoasă?
Realitatea este că, deși rutina cere adesea mai multă energie de la noi și corpul strigă pentru o lună de odihnă, odihna excesivă poate avea consecințe foarte negative asupra sănătății noastre fizice și mentale.
Trebuie să avem în vedere că corpul nostru a evoluat pe baza mișcării și supraviețuirii. Oasele, mușchii și organele sunt concepute pentru a ne susține pe picioare în timp ce ne satisfacem nevoile și ne bucurăm de plăcerile vieții. Evident, odihna în măsura sa adecvată nu este doar o cerință fiziologică, ci o plăcere în sine, dar dacă trecem de cele 7 sau 8 ore recomandate, timp de câteva zile la rând, corpul va reacționeze.
Iată cele mai frecvente 5 consecințe ale stării de odihnă mult timp:
Ulcerele de presiune: numite și escare, sunt una dintre cele mai frecvente consecințe ale stării de repaus pentru o lungă perioadă de timp, sunt produse de presiunea generată în piele, prevenind fluxul corect de sânge către sine.
Practic, presiunea saltelei previne alimentarea cu sânge, care în timp dăunează celulelor pielii care mor în cele din urmă. Aceste escare sunt foarte frecvente pe șold, coccis și scapule. Ele apar în mare măsură la oameni care, dintr-un anumit motiv, trebuie să petreacă mult timp în spital.
Slăbirea musculară: mușchii sunt concepuți să se miște, exercită forță, sunt un fel de plasă care conține organele noastre. Atunci când fac exerciții fizice, devin mai puternici și chiar își măresc masa, dar când sunt imobile sau în repaus continuu, se întâmplă efectul opus. La o săptămână după ce am fost imobile, mușchii noștri pierd între 10 și 15% din forța lor și dacă lăsăm să treacă 5 săptămâni, acest procent crește la 50%.
Slăbiciune osoasă: la fel ca și în cazul mușchilor, oasele noastre slăbesc considerabil din cauza unei perioade îndelungate de odihnă. În acest caz datorită deficitului de calciu care este generat în sânge.
Stări cardiace: vă amintiți experimentul NASA, unde această persoană care se ridică din pat și-a crescut ritmul cardiac la 150 de bătăi pe minut? Acest lucru se datorează faptului că la fiecare două zile în care mergem fără să ne mișcăm în pat, ritmul cardiac crește cu cel puțin un ritm pe minut. În plus, volumul nostru de sânge este redus datorită faptului că sângele transportă mai puțin oxigen către țesut. Rezultatul final este o oboseală mai pronunțată în fiecare zi.
Sănătate mentală: la fel ca și corpul, mintea noastră poate suferi consecințe grave, deoarece atunci când corpul petrece mai mult timp decât este necesar în repaus sau imobilizat, suntem mult mai predispuși să dezvoltăm anxietate și depresie