Machiajul corect este dificil și necesită mult timp pentru a-l elabora. Trebuie să găsești ce tonuri se potrivesc cu pielea ta, cum ar trebui să-ți aplici fardul, ce formă și ce culori îți plac și o listă lungă care include cuvinte precum eyeliner, ruj sau rimel.
Dar, oricât timp ți-ar lua pentru machiajul tău perfect, trebuie să îl îndepărtezi înainte de a te culca. Nerespectarea acestui lucru poate cauza diverse probleme ale pielii. Motivul? Pielea feței este una dintre cele mai sensibile de pe întregul corp.
Acest lucru este explicat de Dr. Javier Bassas Bresca și Dr. Patricia Bassas Freixas, ambii dermatologi: demachierea și spălarea feței înainte de culcare ar trebui să fie o rutină zilnică, deoarece, așa nu îndepărtăm doar resturile de machiaj, ci și murdăria pe care a acumulat-o pe față pe tot parcursul zilei.
1. Porii înfundați
Porii sunt găuri mici prin care respiră pielea. Când machiajul nu este îndepărtat și fața nu este spălată înainte de culcare, porii se înfundă prin reținerea sebumului (uleiul secretat de piele) și a celulelor moarte acumulate pe piele.
„Utilizarea extinsă și prelungită a produselor cosmetice – în special a celor care conțin vaselină sau unele uleiuri vegetale-, favorizează înfundarea porilor și apariția punctelor negre”, clarifică Bassas.
2. Piele uscată
Machiajul sufocă practic pielea. Pulberile și fondurile de ten crem se așează în pori și împiedică respirația, motiv pentru care nu se poate hidrata. Cu toate acestea, în timp ce dormim, pielea noastră are ocazia să se repare singură, deci nu ar trebui să blocăm această regenerare lăsând machiajul pe față.
„O problemă obișnuită cu care se confruntă dermatologii este așa-numita„ acnee cosmetică ”. Este un tip de acnee care apare sau este agravată de componentele uleioase prezente în unele tipuri de machiaj ”, explică doctorii Bassas și Freixas.
În plus, ei adaugă că „multe machiajuri usucă pielea, făcând-o să pară deshidratată și slabă, liniile de expresie sunt mai evidente și uneori apar„ iritații ”.
3. Îmbătrânirea
„Celulele organelor cu capacitate regenerativă rămân constante. Pielea și diferitele sale straturi sunt în permanentă reînnoire, prin intermediul celulelor, numite celule stem, care sunt responsabile pentru înlocuirea celulelor care mor pentru a menține integritatea pielii ”, explică dr. Bassas.
Cu toate acestea, dacă nu eliminăm machiajul și nu permitem pielii să se regenereze în acele ore, rezultatul va fi negativ: stresul asupra tenului va crește și vor fi observate semne de îmbătrânire prematură. Ridurile și punctele negre vor apărea mai repede.
Celulele organelor cu capacitate regenerativă rămân constante. Pielea și diferitele sale straturi sunt în permanentă reînnoire ” – Dr. Javier Bassas Bresca, Dermatolog la Centrul Dermatologic Javie Bassas din Barcelona
La fel, stresul „poate agrava afecțiunile dermatologice anterioare, cum ar fi psoriazisul, acneea sau dermatita atopică, printre altele”.
4. Coșuri
Lăsând machiajul pe față peste noapte, creați mediul perfect pentru cosuri. Acestea vor fi rezultatul natural al unui lucru care, după cum au explicat Bassas și Freixas, „împiedică regenerarea pielii”.
Pentru a menține pielea sănătoasă, este esențial să te demachiezi. Pentru aceasta, „există săpunuri (recomandate pentru pielea grasă), emulsii (bine tolerate pentru toate tipurile de piele), uleiuri și sindeturi (pentru persoanele cu pielea uscată), geluri de curățare (potrivite pentru pielea cu acnee) și tonice pentru față (ele sunt folosite pentru după igiena feței) ”.
5. Iritarea
Pielea feței este extrem de sensibilă. Machiajul blochează particulele pe care corpul le generează pentru ca pielea să se repare singură și acest lucru poate provoca umflături, erupții sau uscăciune extremă.
Dermatologii Bassas și Freixas subliniază că „90% din modificările pielii asociate vârstei sunt, de asemenea, o consecință a radiațiilor ultraviolete” și adaugă: „Fumatul are o influență negativă asupra pielii noastre, fumătorii au riduri mai adânci și devreme, o piele mai mată și cearcăne mai marcate ”.
Pentru a menține pielea sănătoasă, se recomandă „menținerea unei diete echilibrate și variate, o noapte bună de odihnă și un exercițiu fizic constant, deoarece stimulează circulația sângelui și crește aportul de nutrienți și oxigen”.