Ce se întâmplă dacă nu consumi carbohidrați. Consecințe devastatoare pentru corpul tău! Eliminarea carbohidraților din dieta ta, deoarece vrei să slăbești, poate să nu fie cea mai bună idee.
Te gândești să reduci drastic carbohidrații pentru că vrei să slăbești? Potrivit Facultății de Medicină Harvard, faptul că nu consumați carbohidrați vă poate împiedica corpul să obțină în mod corespunzător toată energia de care are nevoie pentru a arde pe tot parcursul zilei, pe lângă alte consecințe pe care este posibil să nu le cunoașteți.
Efectele secundare care apar cel mai frecvent atunci când se reduce brusc consumul de carbohidrați, cum ar fi, de exemplu, dacă se începe dieta ketogenică sau ceto, sunt: respirație urât mirositoare, constipație, cefalee și crampe.
Ce se întâmplă dacă nu consumi carbohidrați. Cu toate acestea, există și alte consecințe, poate nu atât de cunoscute, ale privării organismului de acest macronutrienți.
1. Dureri de stomac și disconfort digestiv
Aceste disconforturi ar fi o consecință a unui aport slab de fibre. Potrivit unui articol publicat în American Journal of Gastroenterology, fibrele nu numai că te fac să te simți sătul mai mult timp, dar ajută și la digestie și la menținerea tractului gastro-intestinal în stare perfectă. Și de ce vorbim despre un deficit de fibre? Foarte simplu: dietele fără carbohidrați sau cu un conținut scăzut de carbohidrați evită adesea leguminoasele, fructele și legumele, astfel încât consumul de fibre devine deficitar.
2. Risc crescut de boli de inimă
Potrivit unui studiu publicat în The Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, renunțarea la carbohidrați poate crește riscul pe termen lung de boli cardiovasculare și aritmii. Aceasta nu înseamnă că eliminarea acelor carbohidrați care provin din junk food, cum ar fi chipsuri, gogoși, pizza și altele, nu este benefică pentru sănătatea inimii.
3. Lipsa potasiului
Renunțând complet la alimente bogate în carbohidrați, corpul dumneavoastră poate elimina alți nutrienți benefici. American Journal of Clinical Nutrition a publicat un studiu în care s-a constatat că o scădere a aportului de carbohidrați ne-a determinat să urinăm mai mult, proces prin care organismul eliberează anumiți nutrienți.
Când reduceți aportul de carbohidrați, pierdeți potasiul, un mineral cheie al cărui deficit poate duce la probleme pe termen lung, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și formarea de pietre la rinichi.
4. Deficitul de vitamine
Revenim la problema eliminării fructelor și legumelor, care sunt bogate în carbohidrați. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă, planurile de masă cu restricție ridicată de carbohidrați nu au niveluri adecvate de vitamina B7, vitamina D, vitamina E, crom, iod și molibden. Acești nutrienți esențiali garantează buna funcționare a organelor și sănătatea, astfel încât este de așteptat ca o serie de probleme, cum ar fi pierderea părului, creșterea în greutate sau pierderea memoriei, printre altele.
5. Somn de slabă calitate
Oricine a urmat vreodată o dietă știe că schimbările experimentate nu sunt doar fizice, ci și mentale. Potrivit unui studiu publicat în Pediatrics, un stil de viață fără carbohidrați duce la un somn de proastă calitate, care este legat de funcția mentală slabă.