Strugurele, fructul popular al viței de vie, este produsul vedetă folosit pentru a face vin, astfel încât consumul său este foarte tradițional și comun în România, mai ales când este în sezon.
Starea optimă de maturitate a strugurilor depinde de locul în care este cultivat și de soiul în cauză. În termeni generali, este de obicei într-o stare optimă pentru consum de la mijlocul sau sfârșitul verii până la începutul iernii.
De fapt, culegera lor are loc între lunile septembrie și decembrie, așa că în aceste momente își fac apariția în supermarketuri mai frecvent.
Valoarea nutritivă a strugurilor
Înainte de a vorbi despre beneficiile și contribuția nutrițională a strugurilor, trebuie remarcat faptul că compoziția lor poate varia ușor în funcție de strugurii negri sau albi.
În termeni generali, strugurii au majoritatea apei în compoziția lor, așa cum este cazul majorității fructelor. De fapt, are 82,4 grame de apă pentru fiecare 100 de grame de produs. Asta înseamnă că contribuie doar cu 69 kcal la 100 de grame de produs comestibil.
În plus, contribuția lor în carbohidrați este, în general, mai mare decât în alte fructe, de aceea furnizează multă energie, așa cum indică Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN). Acești carbohidrați sunt ușor asimilați, la fel ca glucoza, fructoza, zaharoza, dextroza și levuloza.
Strugurii sunt bogați în compuși fenolici, evidențiind stilbeni (resveratrol) și flavonoizi. În plus, atât strugurii negri, cât și vinul roșu au o cantitate mai mare de fitonutrienți, comparativ cu alte soiuri de struguri și vin.
În cele din urmă, poate fi evidențiată o contribuție de potasiu, vitamina B6 și vitamina C, care contribuie la dieta totală. De fapt, acestea furnizează un total de 250 mg de potasiu la 100 de grame de produs comestibil, un mineral care contribuie la buna funcționare a mușchilor și a sistemului nervos. În plus, datorită vitaminei C, are proprietăți antioxidante.