Ce se întâmplă dacă mănânci picant în fiecare zi. Alimentele picante sunt prezente astăzi în majoritatea țărilor lumii, fiind prezente în multe rețete.
Atât de mult încât, în România, alimente precum cele indiene sau mexicane, care au o prezență ridicată de substanțe picante și condimente, sunt din ce în ce mai apreciate și consumate. Cu toate acestea, trebuie să știți că picantul oferă beneficii, dar există și unele contraindicații pentru cei care îl mănâncă foarte frecvent sau zilnic.
Beneficiile consumului picant
Picantul are beneficii pentru sănătate, după cum indică Mapfre Salud, cum ar fi stimularea secrețiilor gastrice, care favorizează digestia. Un exemplu dintre acestea este ghimbirul, care favorizează digestia și previne greața și vărsăturile.
Pe de altă parte, picantul este, de asemenea, antibacterian și antiseptic, cum ar fi wasabi sau ghimbir, deci previne infecțiile toxice care pot proveni din prepararea peștelui crud obișnuit în bucătăria japoneză.
La fel, este antiinflamator la nivel arterial și activează circulația, astfel încât unele condimente fierbinți pot fi un bun substitut pentru sare. Unele substanțe picante sunt, de asemenea, utilizate ca calmante naturale și pentru a activa metabolismul energetic, ajutând la supraponderalitate, obezitate și alte boli metabolice.
Contraindicațiile picantului
Cu toate acestea, în ciuda acestor beneficii, picantul este contraindicat în unele situații sau pentru unele persoane care suferă de anumite afecțiuni, care au de-a face, mai ales, cu probleme digestive.
În primul rând, atunci când o persoană prezintă un proces diareic, mâncarea picantă, oricare ar fi aceasta, este contraindicată în dietă, care trebuie să fie astringentă, conform documentului privind Recomandările dietetice nutriționale ale Serviciului de Sănătate din Comunitatea Madrid.
La fel, în caz de inflamație sau răni în gură, alimentele picante ar trebui excluse din dietă, pe lângă cele acide sau amare. Această recomandare este dată și atunci când este prezent sindromul intestinului iritabil și nu este recomandat persoanelor cu diabet.
La această listă de contraindicații se adaugă ulcerul gastroduodenal, gastrita, persoanele care suferă de reflux, precum și cele care suferă de hemoroizi, probleme hepatice sau femeile însărcinate sau care alăptează, precum și cele cu vârsta sub 6 ani.