Ce se întâmplă dacă mănânci pâine mucegăită. Găsirea mucegaiului pe pâine, în special pe pachetele de pâine feliată, este relativ frecventă, de multe ori fără să fie prescrisă data de expirare. Și este că pâinea, mai ales dacă este de casă, care nu conține conservanți, este unul dintre alimentele cel mai probabil să fie colonizate de aceste ciuperci neplăcute.
Normal este ca, simplul fapt că am găsit mucegai în pâine să ne facă să nu o mai mâncăm, dar dacă o facem din întâmplare? Ce se întâmplă dacă scoatem feliile afectate și mâncăm restul? Ne vom îmbolnăvi? Ne vom pune sănătatea în pericol?
Pericolele consumului de pâine mucegăită
În prezența mucegaiului, în special în alimentele moi, precum fructele, cel mai sigur este să aruncați produsul.
Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare mucegăită?
Ei bine, adevărul este că, dacă, din întâmplare, înghițim o bucată de pâine mucegăită, indiferent de cât de dezgustător ne dă, nu trebuie să alergăm la urgențe, pentru că cel mai normal este că nu se întâmplă nimic. În cel mai bun caz, o vom digera și, în cel mai rău caz, dacă suntem alergici la aceste ciuperci sau avem un sistem imunitar slăbit, ne va provoca unele simptome neplăcute, cum ar fi stomac deranjat, secreții nazale, dureri de cap, probleme respiratorii… Doar În cazuri foarte rare, această reacție alergică va fi gravă și va duce la șoc anafilactic, lucru care, pe lângă faptul că este rar, se poate întâmpla și la multe alte lucruri care pot provoca alergii.
În plus, din fericire, ciupercile care colonizează de obicei pâinea, care sunt Penicillium sau Neurospora crassa, nu sunt de obicei periculoase.
Periculoase sunt, de exemplu, Aspergillus sau Fusariums, pentru că pot da naștere la micotoxine, dar când suntem în contact cu ele în mod regulat, nu dintr-o înghițitură. În plus, este posibil ca de multe ori să mâncăm mucegai fără să știm, pentru că atunci când vedem mucegai pe pâine, ciupercile o colonizează deja de câteva zile, iar ciupercile nu sunt vizibile în primele zile.
În cazul în care mâncați accidental pâine mucegăită, urmăriți următoarele ore și zile în cazul în care apare oricare dintre simptomele de mai sus.
Ce se întâmplă dacă mâncăm des pâine mucegăită?
Expunerea continuă la anumite tipuri de ciuperci poate reprezenta un risc serios pentru sănătate. Acest lucru se datorează prezenței micotoxinelor, substanțe produse de ciuperci -în principal cele din genul Aspergillus, Fusarium și Penicillium- care nu sunt distruse prin gătit și care, pe termen lung, avertizează Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție. (AESAN), „poate provoca diverse efecte adverse precum inducerea cancerului și mutagenitatea, precum și probleme în metabolismul estrogenilor, gastrointestinale sau la nivelul rinichilor. Unele micotoxine sunt, de asemenea, imunosupresoare, reducând rezistența la bolile infecțioase. Sunt micotoxine care produc aceste efecte toxicologice datorită expunerii de lungă durată la acestea și altele care prezintă și efecte acute (în principal gastrointestinale), precum deoxinivalenolul”, asigură aceștia.
Prin urmare, cu cât suntem mai puțin expuși mucegaiului, fie prin ingerarea lui, fie prin respirație, cu atât mai bine pentru sănătatea noastră, mai ales pe termen lung.
Ce fac dacă pâinea mea are mucegai?
De multe ori, ca si in cazul altor alimente, suntem tentati sa indepartam partea colonizata de mucegai si sa mancam restul. Aceasta este o greșeală, pentru că partea vizibilă a mucegaiului este doar aceea, partea vizibilă, pentru că, deși ochiul uman nu o poate vedea, cel mai probabil ciupercile să fi colonizat o mare parte a hranei. Acest lucru se datorează faptului că ciupercile se răspândesc și cresc prin rădăcini cunoscute sub numele de hife, care nu sunt vizibile pentru ochiul uman.
Prin urmare, dacă vedem mucegai în orice parte a pâinii, fie că este o pâine sau o pâine, cel mai sigur lucru este să aruncăm pâinea sau întregul pachet. Acest lucru se întâmplă cu pâinea și alte alimente precum tocănițe, legume precum roșiile, cârnații moi, fructele… în general, orice aliment în care, datorită consistenței sale, ciupercile se pot răspândi rapid.
Singurele alimente în care am putea îndepărta partea mucegăită (cu o marjă de doi centimetri) și să mâncăm restul, sunt cele cu cea mai tare consistență, precum brânzeturile curate, morcovii, fuetul… Chiar și așa, cel mai sigur lucru va fi întotdeauna fie sa le arunci . Dacă le înfășuram într-o pungă sau hârtie înainte de a le arunca, este mai bine, deoarece acest lucru va împiedica răspândirea sporilor ciupercilor, ceea ce va da naștere la noi ciuperci.
Baconul, hot-dog-urile și majoritatea mezelurilor trebuie aruncate rapid dacă conțin mucegai. Problema este că, chiar dacă vedem doar o zonă mică a coloniei de ciuperci, cel mai probabil este să fie înrădăcinată.
Alimente de aruncat imediat dacă au mucegai
Există și „mucegaiuri bune”. Sunt cele pe care le găsim în brânzeturile de tip cabrales, camembert, brie… Aceste ciuperci nu sunt periculoase pentru că sunt mucegaiuri tipice acestor alimente și pentru că, după cum avertizează AESAN, sunt create la frigider și „nu numai creșterea fungică este mai mică. , dar și producția proporțională de micotoxine ”.