Lifestyle

Ce se întâmplă dacă mănânci alimente fermentate în fiecare zi

Ce se întâmplă dacă mănânci alimente fermentate în fiecare zi

Alimentele fermentate sunt acelea care se obțin din procesul natural prin care carbohidrații din alcool sau acizi organici. Acest proces este realizat de bacterii sau drojdii și în această categorie puteți găsi iaurt, lapte fermentat sau brânză de vaci fermentată, printre altele.

Proprietățile acestui tip de alimente sunt direct legate de sănătatea sistemului digestiv. Mai exact, anumite beneficii sunt atribuite celor fermentate care constau în echilibrul florei intestinale, dar și altora.

Beneficiile florei intestinale

Printre beneficiile atribuite produselor fermentate se numără, în primul rând, îmbunătățirea diversității microbiotei intestinale și reducerea semnelor moleculare ale inflamației.

Acest lucru este indicat într-un nou studiu al Școlii de Medicină din Stanford (Statele Unite), publicat în revista „Cell” și colectat de Infosalus. Participanții la studiu au urmat două diete: una bogată în alimente fermentate și una bogată în alimente cu fibre.

Mai exact, cei care au consumat alimente precum iaurt, kefir, brânză de vaci fermentată, și legume fermentate, băuturi vegetale salate și ceai de kombucha s-au dovedit a avea o diversitate microbiană generală crescută.

„O simplă schimbare a dietei poate remodela în mod reproductibil microbiota”

„Aceasta este o constatare surprinzătoare. Oferă unul dintre primele exemple ale modului în care o simplă schimbare a dietei poate remodela în mod reproductibil microbiota într-o cohortă de adulți sănătoși”, explică dr. Justin Sonnenburg, profesor asociat de microbiologie și imunologie, în declarațiile colectate prin aceleași mijloace.

Iaurtul, cel mai consumat produs fermentat

Dintre toate alimentele fermentate, iaurtul este unul dintre cele mai cunoscute și mai consumate din țara noastră. Consumul său zilnic poate prezenta, de asemenea, diferite beneficii pentru sănătate, după cum indică Fundația Spaniolă pentru Inimă:

Îmbunătățește simptomele intoleranței la lactoză, deoarece acestea o ajută să fie digerată mai bine.

Previne și tratează diareea la copii și adulți deoarece restabilește flora intestinală inițială.

Crește numărul de bacterii benefice din intestin care ajută la eliminarea substanțelor toxice și cancerigene.

Crește producția naturală a anumitor tipuri de celule ale sistemului imunitar.

Pe lângă aceasta și, în general, iaurtul are proteine ​​utile pentru oameni și cu o digestibilitate mai mare decât laptele. În plus, sunt bogate în vitamine din grupele B și A și o sursă de minerale precum calciu, fosfor, magneziu și zinc.