Social

Ce se întâmplă cu turismul în 2021. Câți rămâni au plecat în vacanțe?

Ce se întâmplă cu turismul în 2021. Câți  rămâni au plecat în vacanțe?

Ce se întâmplă cu turismul în 2021. Câți rămâni au plecat în vacanțe?

Un ultim sondaj arată Cum au crescut tichetele de vacanta turismul intern. Care este bugetul mediu alocat de romani pentru un sejur in tara.

Vesti bune pentru iubitorii de vacante si aventuri in Romania! Guvernul a confirmat recent ca,
anul viitor, va acorda din nou tichete de vacanta, dupa ce acestea au fost sistate in 2021. Voucherele de vacanta vor putea fi utilizate numai in Romania, iar in cazul celor emise anul trecut, inca nefolosite de catre turisti, termenul de valabilitate va putea fi prelungit pana in decembrie 2022.

Masura este una binevenita pentru turismul intern, dar si pentru turisti, in conditiile in care tichetele au contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de platforma hoteliera online Travelminit.ro, 21% dintre respondenti au declarat ca nu au mers in vacanta in Romania inainte de a primi aceste vouchere, in timp 42% dintre respondenti au declarat ca au calatorit atat in Romania, cat si in afara tarii inainte de acordarea acestor stimulente din partea statului.

De asemenea, 84% dintre cei care au raspuns la chestionar sustin ca au crescut numarul sejururilor pe care le rezerva in decursul unui an, o dovada in plus a faptului ca aceste tichete reprezinta un sprijin important pentru industria ospitalitatii.

„Ca urmare a pandemiei si a restrictiilor de circulatie internationala, turismul din Romania a crescut semnificativ, tara noastra a devenit principala destinatie de vacanta pentru romani. iar acordarea acestor tichete nu a facut decat stimuleze si mai mult entuziasmul lor pentru locurile din Romania.

Voucherele de vacanta au avut un rol important pentru industrie, pe de o parte, si pentru turisti, pe de alta parte. Au facilitat mai multe rezervari, mai ales ca aproape toate unitatile de cazare accepta acum si plata cu vouchere de vacanta, si au ajutat turistii sa calatoreasca mai des in Romania. Pe scurt, tichetele au fost cea mai buna investitie in turismul intern”, a declarat Rigo Ferenc, CEO travelminit.ro.

Care sunt destinatiile din Romania in care turistii au folosit cel mai des vouchere de vacanta

Inca de la implementarea masurii de acordare a tichetelor de vacanta si pana in prezent, romanii le-au folosit pentru a rezerva cazari in tara, acestia votand mai multe optiuni in topul destinatiilor favorite.

Deloc surprinzator, statiunile montane (votate de 75% dintre respondenti) si cele de pe litoralul romanesc (votate si ele in proportie de 44%) conduc detasat in clasamentul locurilor in care turistii au mers cu voucherele de vacanta, insa nici destinatiile balneoclimaterice (31%) si marile orase din Romania (27%) nu au fost ignorate la acest capitol.

Cum au folosit romanii tichetele de vacanta

Asa cum era de asteptat, cei mai multi dintre romanii care au primit tichete de vacanta le-au folosit pentru a-si rezerva vacanta de vara (53%), sezonul estival fiind si cel mai aglomerat pentru turismul intern. De asemenea, acestia au folosit voucherele pentru a rezerva cazari si servicii turistice in timpul weekendurilor prelungite (32%), corelate adesea cu zilele libere de la stat, care au fost mai putine in acest an.

8% dintre respondentii la chestionarul Travelminit.ro sustin ca au folosit tichetele pentru a rezerva un  city-break in tara, 4% dintre ei le-au utilizat pentru sejururile din timpul sarbatorilor (Paste, Craciun etc), in timp 3% au declarat ca au apelat la tichete cu alte ocazii.

Iar asta nu este tot. Conform sondajului Travelminit.ro, 69% dintre concediile rezervate cu voucherele de vacanta sunt petrecute cu familia, 21% dintre ele sunt petrecute in cuplu si doar 10% sunt petrecute alaturi de grupul de prieteni. Aceste date scot la iveala faptul ca aparitia tichetelor de vacanta nu doar ca a stimulat turismul intern, dar a si contribuit la organizarea concediilor de familie.

Cat despre tipul de unitate la care s-au rezervat cazari cu ajutorul voucherelor de vacanta, sondajul releva faptul ca 44% dintre turistii respondenti au optat pentru pensiuni, 42% au ales hotelurile, 8% s-au orientat catre cabane, vile si case de vacanta, unitati perfecte pentru grupurile mici si medii, in timp ce 6% dintre ei si-au dorit intimitatea unui apartament.

Ce buget au alocat turistii pentru sejururile sustinute de tichetele de vacanta

In ceea ce priveste bugetul alocat, 27.6% dintre respondenti sustin ca au dat intre 1001 si 1500 RON pentru pentru sejururile achitate cu tichete de vacanta. Cuantumul acestora este de 1450 RON, ceea ce inseamna ca cei mai multi turisti au incercat sa se incadreze cat se poate de bine in limita stabilita de stat.

24% dintre participantii la sondaj au raspuns ca au cheltuit peste 2000 RON, iar 22.7% au alocat intre 1501 si 2000 RON pentru sejururile lor. In acelasi timp, 85% dintre beneficiari confirma ca a fost necesara suplimentarea bugetului primit sub forma voucherelor de vacanta, iar 62% dintre ei sunt de parere ca suma primita nu este suficienta pentru acoperirea unui concediu.

Nu in ultimul rand, conform chestionarului Travelminit.ro, 98% dintre respondenti isi doresc sa primeasca aceste tichete si in 2022, ceea ce inseamna ca decizia guvernantilor de a relua acordarea voucherelor anul viitor este de bun augur pentru turismul intern si va contribui masiv la o crestere a rezervarilor si a cifrelor industriei, mai ales dupa toate masurile si restrictiile impuse in ultimii doi ani.