Social

Ce se întâmplă cu testele rapide SARS Cov-2? Nelu Tătaru a intervenit de urgenţă

Ce se întâmplă cu testele rapide SARS Cov-2? Nelu Tătaru a intervenit de urgenţă

Ce se întâmplă cu testele rapide SARS Cov-2? Ministerul Sănătăţii, Nelu tătaru, a intervenit prompt pentru a dezminți o informație care s-a vehiculat.

Având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid zonele aglomerate din unităţile de primiri urgenţe, OMS şi ECDC au recomandat testele rapide antigen pentru triajul simptomaticilor.

Pentru a creşte accesul populaţiei la diagnostic, Ministerul Sănătăţii încurajează extinderea utilizării testelor rapide SARS Cov-2. Cererea ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, ai ANMDM, INSP împreună cu reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor lucrează la adaptarea legislaţiei naţionale actuale, astfel încât comercializarea şi utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiţii adecvate. Noul demers legislativ va completa eventuale discontinuităţi ale legislaţiei actuale, atât pentru aceste teste, cât pentru alte dispozitive medicale, în cazul în care este necesar.

Nelu Tătaru, a subliniat că a avut loc o primă întâlnire e experţilor pentru identificarea soluţiilor de utilizare a testelor rapide.

„A avut loc o primă întâlnire e experţilor pentru identificarea soluţiilor de utilizare a testelor rapide în afara UPU/CPU, într-un cadru reglementat şi adaptat. Testarea trebuie realizată în deplină siguranţă pentru persoana testată şi pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat şi cuantificat”, a declarat ministrul Tătaru.

În concluzie, dacă testele rapide nu sunt utilizate de către profesionişti, aşa cum producătorul menţionează în instrucţiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise, potrivit DC News.