Social

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor? FMI spune că nu avem bani

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa foto: arhiva companiei

Mulți cetățeni români se confruntă cu dificultăți financiare, în special din cauza veniturilor reduse. Această problemă este  resimțită în mod deosebit de pensionari. Cu toate acestea, Guvernul a luat măsuri pentru a îmbunătăți situația financiară a vârstnicilor prin majorarea pensiilor la începutul anului 2024. Totuși, pensionarii așteaptă încă recalcularea, care este planificată să aibă loc în luna septembrie.

Conform oficialilor, recalcularea pensiilor ar trebui să aducă creșteri semnificative pentru majoritatea pensionarilor. Premierul Marcel Ciolacu a furnizat detalii suplimentare cu privire la procedura care urmează să fie implementată.

Marcel Ciolacu a oferit clarificări privind recalcularea pensiilor

În spațiul public au existat numeroase îngrijorări legate de recalcularea pensiilor. În special în ceea ce privește temerile referitoare la bugetul necesar pentru realizarea acestei măsuri. După vizita experților Fondului Monetar Internațional, s-a subliniat că nu există resursele financiare necesare pentru recalcularea pensiilor.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, în ciuda afirmațiilor din spațiul public, recalcularea pensiilor va avea loc la data stabilită, respectând termenul prevăzut.

„Aș vrea să fac o precizare, după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri și știri privind vizita FMI și situația pensiilor recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv la 1 septembrie. Nu există nici mai multe tranșe și nu există nici alte variante. Eu am asumat acest lucru și va fi făcut la 1 septembrie” a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a exprimat opinii referitoare la propunerea de a elimina impozitul pentru pensiile sub 3.000 de lei. El a subliniat necesitatea unor date concrete pentru a susține această măsură. Mai precis, premierul a solicitat ministrului de Finanțe să furnizeze o evaluare a impactului bugetar al acestei inițiative. În prezent, pensiile sub 2.000 de lei beneficiază de scutire de impozit.

Impozitarea pensiilor

„Să vedem impactul între 2000 și 3.000 lei ca să mărim această marjă până la 3.000 lei fără impozitare, astfel încât să vedem dacă ne permitem. Și aștept recomandarea ministrului Finanțelor dacă ne permitem după majorarea de 13,8 și recalcularea de la 1 septembrie” a spus premierul înaintea ședinței de Guvern.

În cadrul unei ședințe a coaliției, s-a discutat propunerea de a elimina impozitul pentru anumite categorii de pensii. O decizie oficială în privința acestei inițiative va fi luată pe baza recomandărilor și calculelor realizate de Marcel Boloș.

Această propunere de scutire de impozit pentru pensiile sub 3.000 de lei ar beneficia aproximativ un milion de beneficiari. Nicolae Ciucă a subliniat importanța evitării ambiguităților în rândul cetățenilor, deoarece nu este clar dacă statul dispune de resursele necesare pentru a implementa această măsură. Potrivit lui Nicolae Ciucă, efortul financiar al statului în acest caz ar ajunge la suma lunară de 152 milioane de lei.

„Impactul este de aproximativ 152 de milioane de lei pe lună. Ca atare, în situaţia în care vom ajunge să dispunem de aceste resurse financiare, poate fi o măsură care să vină în sprijinul oamenilor care au pensii până în 3.000 de lei”, a declarat Nicolae Ciucă, conform Gândul.