Pe data de 6 octombrie, actul normativ care reglementează prețurile pentru polițele de asigurare obligatorie RCA a suferit o modificare oficială, extinzând astfel termenul de aplicare a acestei măsuri cu câteva luni.
Consecința directă a acestui amendament este menținerea costului actual al asigurărilor RCA până la sfârșitul lunii decembrie.
RCA s-a ieftinit
Deși nu a fixat prețurile la un nivel anume, limitarea tarifelor maxime pentru RCA pare să își fi îndeplinit misiunea. Limitarea a dus la prevenirea unei creșteri excesive a costurilor. Asta mai ales în contextul falimentului Euroins din luna martie a acestui an.
Practic, potrivit hotărârii, tarifele maxime pentru polițele RCA au fost stabilite de fiecare companie de asigurări individual. Prețurile au fost stabilite conform nivelurilor practicate de acestea la data de 28 februarie 2023. Inițial, tarifele plafonate ar fi trebuit să fie în vigoare timp de șase luni de la implementare. Data limită de expirare trebuia să fie pe 11 octombrie 2023. Cu toate acestea, termenul a fost prelungit, urmând acum să fie valabil până la finalul anului.
În perioada de patru luni cuprinsă între mai (prima lună cu tarife maxime stabilite prin lege) și octombrie, prețurile RCA au rămas relativ stabile. Datele de vânzări consultate de mai mulți intermediari și asigurători sugerează că prețurile au înregistrat creșteri minore pe unele segmente de șoferi, dar au scăzut pe altele.
Singurele variații semnificative s-au observat în cazul mașinilor cu capacitate cilindrică mare. În cele 40 de segmente de autovehicule 16 au înregistrat creșteri de prețuri, 13 au consemnat scăderi, iar 11 au rămas la același nivel.
Prețurile vor rămâne stabile
În contextul plafonării tarifelor maxime, ASF a suspendat și contribuția asigurătorilor pentru supravegherea pieței RCA. Adică echivalentul a 1% din primele brute subscrise sau aproximativ 80-100 de milioane de lei. Suna era setată în funcție de nivelul vânzărilor de RCA din ultima perioadă. Ca rezultat, cel puțin până la sfârșitul acestui an, se așteaptă ca prețurile să rămână relativ constante sau să înregistreze doar creșteri minore.
În același timp, datele de vânzări arată că cererea pentru polițele RCA rămâne ridicată, în ciuda fixării prețurilor maxime. Un număr semnificativ de jucători s-au înscris pe piață, iar diversificarea ofertei este, de asemenea, rezultatul intrării pe piață a unor noi companii, cum ar fi Axeria Iard (la sfârșitul anului 2021) și Hellas Direct (la sfârșitul anului 2022), care au acumulat cote semnificative de piață și funcționează sub supravegherea altor țări, beneficiind de pașaportul european, potrivit DailyBusiness.