Se apropie iarna în România, o lună de octombrie care aduce cu ea serile răcoroase și necesitatea de a încălzi locuințele. Cu toate acestea, există vești bune pentru români. Autoritățile au anunțat că plafonarea prețurilor pentru energie va continua până în luna martie a anului 2025. Astfel, cu toate că facturile vor fi mai mari datorită frigului, costurile pentru gaze și curent vor rămâne plafonate.
De asemenea, Transgaz, compania responsabilă pentru gestionarea gazelor naturale din România, a făcut un anunț important cu privire la stocurile de gaze.
Continuă plafonarea prețurilor la energie
Se pare că România dispune în prezent de suficiente rezerve de gaze naturale, depășind recent 90% din capacitatea totală de înmagazinare. Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a subliniat că indiferent de condițiile meteo, țara este pregătită să treacă cu succes peste iarnă.
„Avem stocurile asigurate, nu s-a avut niciodată aşa ceva la această dată. Dar e şi pe fondul unui consum mai redus”, a mai declarat Ion Sterian. Șeful de la Transgaz a fost prezent la deschiderea Congresului Central – European al Gazelor Naturale. Cu această ocazie, a specificat că țara noastră este acum în cea mai bună poziţie în care s-ar fi putut afla de până acum. Asta din punct de vedere al securităţii aprovizionării cu gaze naturale.
Ion Sterian explică că această situație a devenit evidentă în cursul anului 2023, în special datorită extinderii capacității de stocare cu aproximativ 100 de milioane de metri cubi. La momentul prezent, în depozitele României se găsesc aproximativ 3,65 miliarde de metri cubi de gaz înmagazinat. Cantitatea reprezintă peste 96% din capacitatea totală disponibilă.
Avem destule rezerve de gaze naturale
„În ceea ce priveşte România, la ceea ce aţi spus dumneavoastră mai înainte, privind securitatea în aprovizionare cu gaze a ţării, suntem astăzi în poziţia cea mai bună posibilă. (…) S-a mărit capacitatea de înmagazinare faţă de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi, a ajuns la 3,170 de miliarde. Avem astăzi înmagazinate 3,65 de miliarde de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%, cu 1,22% mai mare decât media europeană. Suntem cu 477 de milioane de metri cubi de gaze, mai mult înmagazinate astăzi faţă de aceeaşi dată a anului trecut”, a specificat Ion Sterian.
„Cred că peste 80-90% se duce în consumul casnic. Vreau să vă spun că în statele occidentale şi vă dau exemplul Spaniei, care are un sistem de transport similar României, de circa 14.000 de kilometri, raportul este 70% la industrie, 30% populaţie. Deci asta trebuie să ne dea de gândit în viitor”, a adăugat directorul general al Transgaz, potrivit dailybussines.
De asemenea, Valeriu Steriu, reprezentant al Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie, a asigurat populația că facturile la energie nu vor crește în această iarnă și că există o previzibilitate în privința prețurilor până în 2025. El a subliniat importanța predictibilității pentru bugetele companiilor și ale populației, menționând că obiectivul este de a oferi o iarnă liniștită din punct de vedere energetic.