Economic

Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România. Anunțul a venit de la Marius Budăi

marius-constaantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: mmstiri.ro)
Sursă foto: mmstiri.ro

Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, a oferit noi declarații despre pensiile speciale ale românilor. Acesta a spus că reducerea acestor venturi se va face în conformitate cu amendamentele depuse.

Reducerea pensiilor speciale va avea două sensuri și anume: recalcularea sau impozitarea.

Gata cu pensiile speciale 

Când se vorbește de recalculare, nicio pensie specială nu va depăși salariul în activitate, iar când se vorbește de impozitare, nivelul acesteia va fi de 15% în cazul n care sumele depășesc 4.000 de lei.

„Primul aspect care aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Iar, tot în acest caz va fi aplicată și  impozitarea cu 15% a sumei necontributive, care trece de valoarea de salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei. Ce depășește 4.000 de lei va fi impozitat cu 15%. Așa cum ce depășește 2.000 de lei se impozitează cu 10%, iar sub 2.000 de lei nu se impozitează”, a declarat Marius-Constantin Budăi.

Marius Budăi a spus că această problemă a pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că  sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, că trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, că nu trebuie să mai avem situații în care 24 de ani să stai avocat și un an să stai magistrat și să ai pensie specială”.

Oficialul român a spus că ar trebui să existe mai multă comunicare în cadrul sistemului pentru a se vedea exact care sunt schimbările și condiționalitățile.

Ce se întâmplă cu pensiile din sistemul public

De asemenea, acesta a fost clar în ceea ce privește pensiile din sistemul public: „Până la sfârșitul acestui an vom avea în aplicare Legea sistemului public de pensii, cu tot cu recalculare și cu indexare. Și,. atenție, indexarea nu exclude recalcularea, sau invers

Ministerul Muncii a declarat faptul că pensiile oamenilor ce activează în domeniul militar: MAI, MApN, SRI, în număr de 190.000 nu sunt pensii speciale.

De asemenea, oficialul român nu a dat un răspund clar asupra faptului că pensiile magistraților se vor reduce cu 80%, conform amendamentelor ce vizează modificarea legii pentru pensiile speciale, potrivit romaniatv.net.

„Nu facem calcule, pentru că nu avem normele de aplicare. Ele nu vor putea modifica legea și aș vrea să nu se mai speculeze pe acestă temă. Normele de aplicare nu pot adauga la lege”, a transmis acesta.

Greva magistraților 

Protestul magistraților a blocat sistemul judiciar deoarece aceștia nu au fost de acord cu modificările aduse legii pensiilor speciale.

„Eu nu știu care dintre doamnele sau domnii de aici fac un cumul de pensii. S-ar putea ca cineva să aibă un cumul de pensii și atunci știți foarte bine că am decis în această lege de coaliția a decis ca să se interzică, așa cum a solicitat și Comisia Europeană, să nu mai existe cumul de pensii”, a spus Budăi.

Conform declarațiilor acestuia, o persoană are voie să opteze doar pentru una dintre aceste venituri.

„Un aspect vine prin acest cumul de pensii, dacă beneficiază sau nu de cumul și atunci trebuie să opteze pentru una, al doilea aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Şi a treia chestiune vine, vin impozitarea cu 15% a sumei necontributive, ce trece de valoarea de salariul mediu net pe economie. Sunt mai multe chestiuni care rezolvă aceste probleme și anume imposibilitatea pe viitor de a asimila funcții”, a continuat ministrul Muncii.