Actual

Ce se întâmplă cu pensiile pentru luna iunie? Anunțul lui Marius Budăi vizează toți seniorii României

IMM Ajutoarele de la stat Programul Family Start FamilyStart Bani Sursa foto Antena 3 CNN Creștere salarială
Sursa foto Antena 3 CNN

S-a vorbit mult în ultima vreme despre faptul că vacanța de Rusalii ar putea cauza o întârziere în plata pensiilor pentru românii care le primesc fizic prin Poșta Română. Ziua în care pensionarii vor începe să-și primească banii a fost confirmată oficial de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit lui Marius Budăi, plata pensiilor nu va întârzia, iar poștașii vor livra banii vârstnicilor din România, inclusiv de Rusalii, pe 5 iunie.

Pensiile nu vor întârzia

„Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (…).  Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte – n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere”, a transmis ministrul Marius Budăi.

Mai mult, Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a oferit garanții cu privire la termenul până la care românii își vor primi pensiile.

„Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor. Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri. Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal. Noi, primele tranșe de bani, le vom vira încă de la sfârșitul lunii mai, să aibă cash să livreze pensiile începând cu data de 2 iunie, vineri. Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a explicat Daniel Baciu.

Milioane de pensionarii vor avea pensia majorată

Orice persoană vârstnică din România are dreptul de a solicita recalcularea pensiei în perioada următoare, cu condiția să depună un dosar cu actele necesare și o cerere în acest sens. În cazul în care beneficiarul a împlinit stagiul de cotizare următor deschiderii dreptului la pensie pentru limita de vârstă, precum și dacă a continuat să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare și a ieșit la pensie, pensia poate fi recalculată.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, conform Casei Naționale de Pensii Publice, relatează România TV.