Social

Ce se întâmplă cu numărul vaccinărilor în România! Specialiștii trag semnalul de alarmă

Ce se întâmplă cu numărul vaccinărilor în România! Specialiștii trag semnalul de alarmă

Ce se întâmplă cu numărul vaccinărilor în România! Odată cu noile relaxări, România înregistrează, marţi, cel mai mic număr de vaccinări din februarie încoace, sub 17.000 pentru prima doză.

Dacă ţintele de imunizare nu vor fi atinse, specialiştii cred că la toamnă ne putem trezi cu un val patru al pandemiei şi mai periculos. Cum vremea vacanţelor îi face pe oameni să uite de COVID, autorităţile duc vaccinul la mare şi în aeroporturi.

Ce se întâmplă cu numărul vaccinărilor în România! Florin Cîţu: Ţinta pe care am pus-o la 1 iunie e de 5 milioane de persoane vaccinate. În continuare eu cred în această ţintă.

Optimismul premierului Florin Cîţu de la mijlocul lunii mai nu a ţinut loc de vaccinare, iar ţinta de 5 milioane a fost ratată. Nici maratoanele nu au reuşit să mai aducă la prima doză decât cel mult 25.000 de persoane pe zi în ultima săptămână, la nivel naţional. Şi există discrepanţe majore.

În comuna Dumbrăviţa din Timiş s-au vaccinat deja 44% dintre localnici, dar la Bărbuleşti, în Ialomiţa, vaccinarea anti-COVID abia ajunge la 0,18%.

Specialiştii avertizează că orice persoană nevaccinată şi care nu a trecut prin boală reprezintă un risc pentru un val patru de amploare, informează RRA.

Gindrovel Dumitra, coordonator al grupul de vaccinare SNMF: Ţinta de 60-70% este posibil încă, va fi atins în cursul acestui an. Problema este însă în ce măsură acest lucru va fi efectuat în momentul în care vom avea iarăşi un val patru sau o facem înainte de apariţia acestui val patru, astfel încât el, valul patru, să nu se mai întâmple.
Reporter: Tendinţă de scădere a vaccinării este clară, iar autorităţile caută soluţii pentru ca relaxarea din vară să nu însemne şi o pierdere a ritmului de imunizare.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de vaccinare: Ne dorim să înfiinţăm diverse puncte de vccinare în localităţi sau în zone turistice, de asemenea, în punctele de frontieră. Practic, aproape în toate aeroporturile din România vor fi cabinete de vaccinare, o creştere a mobilităţii campaniai de vaccinare prin echipe mobile, prin centre mobile. Există în continuare dorinţă de vaccinare, însă nu mai există disponibilitatea de a face un efort deosebit pentru a merge la vaccinare.

România începe să fie depăşită la capitolul vaccinare în UE. Am ajuns între ultimele trei ţări la administrarea primei doze, după ce spre începutul anului eram pe locul şase, iar în februarie România ocupa locul trei la numărul de persoane vaccinate şi cu rapel. Între timp, am coborât pe nouă.