Începând cu data de 1 octombrie 2023, românii care au contractat credite cu dobândă variabilă legată de IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) se vor confrunta cu rate aproape la fel de mari ca cei care au contracte bazate pe ROBOR.
Această situație survine în contextul în care cele două indici de referință au ajuns la valori foarte apropiate.
IRCC crește
ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,40% timp de mai bine de o lună. Valoarea reprezentând o scădere de peste un procent față de valoarea sa din 3 ianuarie 2023.
Pe parcursul ultimelor 9 luni, IRCC a înregistrat variații semnificative. El a fost de 5,71% în trimestrul III din 2022. De 5,98% în trimestrul IV. Și finalmente 5,94% în trimestrul I din 2023. Acestă evoluție a dus la apropierea semnificativă a nivelurilor celor doi indici, pe măsură ce ROBOR a scăzut și IRCC a crescut.
Începând cu data menționată, cei care au credite cu dobândă variabilă legată de IRCC vor suporta o povară financiară aproape similară cu cei care au contracte bazate pe ROBOR. De menționat că în prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC.
IRCC este reglementat prin Ordonanța de Urgență 19/2019 și a atins un nivel de 5,94% pe an. El este calculat ca medie aritmetică a ratelor zilnice de dobândă ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul I din 2023. Aceasta reprezintă o ușoară scădere față de trimestrul precedent, când IRCC se situa la 5,98%.
Marcel Boloș spune că nu e atât de rău
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut o serie de declarații după anunțul suprataxării băncilor.
„Sunt 41 de bănci, 336 de milioane de lei este impozitul cumulat pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3%, fiindcă am ajuns la înțelegerea că acest impozit să fie impus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare” a declarat Marcel Boloș după ședința de Guvern.
„Avem 16,9 miliarde de lei pe partea de măsuri fiscale. Cel mai bine este ca după ce aceste măsuri se vor implementa, să vedem dacă sunt mai mulți bani și dacă ne putem onora obligațiile față de UE. Aici e vorba de venituri. Acest impact bugetar era mai mic decât cel din măsurile fiscale. Îndemnul este la prudență.”, a mai spus ministrul, potrivit RTV.
„ Să dăm și vestea cea bună. Alimentele rămân cu 9%, medicamentele cu 9% pentru lemnele de foc, pentru tot ceea ce înseamnă consumul la nivelul populației. Sunt două lucruri care cresc. La locuințe, cota de TVA va fi de la 5 la 9% și la produsele care conțin zahăr, TVA-ul crește de la 9 la 19%”, a spus Boloș, încheind într-o notă pozitivă.