Rata cheie de 7%, stabilită în ianuarie, este maximul care ar putea fi depășit în acest an, potrivit lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Isărescu a mai estimat că rata inflației va scădea la 7,1% în acest an.
Chiar dacă guvernatorul BNR a spus că intrările de capital au fost cauza surplusului de lichiditate din sistemul bancar, banca centrală nu a văzut acest exces ca pe un semn favorabil.
Scade inflația?
„La ședința precedentă nu m-am pronunțat, nu mă pronunț nici acuma, dacă va fi limita. Dar pot să am formulare cam așa: încep să cred că este limita”, a declarat Mugur Isărescu.
Rata cheie a fost majorată în ianuarie cu 0,25%, până la 7%; aceasta a rămas la acest nivel în următoarele două ședințe de politică monetară. În aceste condiții, potrivit comentatorilor economici, BNR nu va majora dobânzile și ar putea chiar să le reducă atunci când inflația se va apropia de ținta critică.
Altfel spus, Mugur Isărescu trage un semnal de alarmă asupra faptului că, pe parcursul anului trecut, inflația a crescut ca urmare a șocului energetic, care s-a reflectat apoi în costul bunurilor și serviciilor.
„Puteam să ne ducem cu dobânda la 20%, că tot nu omoram inflația, omoram economia”, a mai precizat Isărescu.
Guvernatorul subliniază cum variabilele care au contribuit la creșterea inflației anul trecut s-au atenuat. Cu toate acestea, se estimează că 80% din inflația totală de 7,1% prognozată pentru acest an va proveni din inflația de bază, un indicator pe care băncile centrale îl urmăresc și din care se scad o serie de bunuri volatile. Acest lucru ar putea duce la o presiune inflaționistă economică subiacentă.
Avertismentul lui Mugur Isărescu
Isărescu lansează un avertisment la nivel mondial, prezicând că Banca Angliei, Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală a SUA vor majora toate ratele dobânzilor în viitorul apropiat. „Este un avertisment pe care îl adresez persoanelor fizice care sunt reticente în a lua credite în valută, crezând că sunt mai ieftine.
”Lumea actuală este dominată de mișcările de capital, mai ales când ai libertate totală, în România nu ai nicio restricție la mișcările de capital. Atunci trebuie să te uiți cu atenție. Câteodată este mai greu să navighezi în condiții de inundație, decât în condiții de secetă. Și ne uităm la capitaluri”, a avertizat guvernatorul BNR.
Din cauza surplusului de lichiditate de peste 30 de miliarde de lei pe zi din aprilie, tendința dobânzilor pe piața bancară este în continuare descendentă.
„De unde credeți că a venit?”S-au suprapus peste fondurile europene și intrările capitalurilor de investiții străine directe, avem o sumă record de anul trecut, avem și investiții pe termen mai scurt, care se uită la diferențialul de dobândă, la riscuri. Nici că ne face plăcere!”, a explicat Mugur Isărescu, citat de profit.ro