Dacă în urmă cu câteva săptămâni balta din zona Canton pe drumul DN 3 era o oază de liniste, unde lebedele, pelicanii și rățuștele ofereau un peisaj demn de Delta Dunării, în prezent, situația este puțin dramatică.
Datorită secetei, balta a secat în mare parte și din nefericire, la data de 28 iulie 2022, aceasta era într-o continuă scădere, raportau oameni din zonă.
Unde au fost înregistrate nivelurile cele mai scăzute ale Dunării
Situația era și mai dramatică în satul Coslogeni, comuna Dichiseni județul Călărași, unde luciul apei al brațului Borcea a secat mai mult de jumătate.
Ce au declarat oficialii
Pentru Canal Sud, Anghel Constantin Căpitan, șef la Căpitănia Portului, a declarat la momentul respectiv că situația era sub control, dar dacă apa va mai continua să scadă, vom fi probleme.
“Ambarcațiunile de agrement care intră și ies din portul Călărași, deocamdată navigarea este în parametrii normali. Bacul care efectuează trecerea România -România adică Chiciu-Regie întâmpină ceva probleme pe brațul Ostrov. Apa este mică la ieșire, dar pe Dunăre momentan nu sunt probleme, nici pe malul stâng al Dunării ( Jud. Călărași).
Celălalt Bac, vorbim de trecere Chiciu la km 375 și Bulgaria la km 382, în momentul de față se circulă în condiții normale. Vedem în perioada următoare cât va mai scădea Dunărea, cred că vor fi probleme la trecerea România-România, din experiența anilor trecuți”, a scris site-ul local canalsud.ro
Ce au anunțat hidrologii
În data de 31 iulie 2022, hidrologii au anunțat că debitul Dunării va începe să crească spre sfârșitul săptămânii viitoare, dar va fi tot sub mediile anuale ale lunilor iulie și august.
Totodată, hidrologii au avertizat că din cauza ploilor abundente este pericol de inundații pe unele râuri din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în prima parte a intervalului de prognoză pe râurile din Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Moldova, datorită precipitaţiilor, torenţiale, izolat însemnate cantitativ, prognozate.