Un caz de rezonanță națională. Fostul director de la Apele Române a fost acuzat că ar fi luat mită echivalentul a un milion de euro. În baza acestui fapt, anchetatorii au întocmit un dosar care este pe rol. Care este soarta astăzi a acestui dosar, care datează din 2020, prezentăm în cele ce urmează.
Ce se întâmplă cu dosarul fostului director de la Apele Române, acuzat că ar fi luat mită echivalentul a un milion de euro
Dosarul în care fostul director general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Victor Sandu, este acuzat că ar fi luat mită echivalentul a 1.000.000 de euro pentru alocarea de fonduri unor lucrări hidrotehnice din Bihor va fi judecat la Tribunalul Bihor.
Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat conflictul de competență și a decis ca procesul să se desfășoare la Oradea. În ziua de 13 octombrie 2022, la Tribunalul Bihor a avut loc un nou termen, pentru verificarea de către judecătorul de cameră preliminară a legalității actelor și administrării probelor.
Plimbarea dosarului pe motiv de lipsă a competenței teritoriale
Se pare că o bună bucată de vreme, dosarul s-a tot plimbat pe la diferite instanțe, pe motiv de ”necompetenmță teritorială”.
Inițial, acest dosar a fost trimis spre judecată, în luna octombrie a anului 2020. Tribunalul Bacău a fost prima instanță sesizată. În decembrie 2021, Curtea de Apel Bacău a admis excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bacău și a stabilit ca legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală din dosarul de corupție al fostului director al ”Apelor Române”, Victor Sandu, să fie verificate de către Tribunalul Bihor. Așa se face că dosarul a ajuns la instanța bihoreană.
La data de 11 februarie 2022, cauza era înregistrată la instanța din Oradea, dar în luna mai 2022 aceasta a admis excepţia necompetenţei teritoriale a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bihor, invocată de procurorul DNA Oradea. În această situație, a fost sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea soluționării conflictului negativ de competență.
Și după cum s-a văzut la termenul din luna octombrie a.c., la Tribunalul Bihor a fost programat un nou termen, de această dată pentru verificarea de către judecătorul de cameră preliminară a legalității actelor și administrării probelor.
Așadar, procesul va mai dura destul de mult până la un verdict final.
Ce date există la dosarul în cauză
Pe scurt, potrivit rechizitoriului DNA Bacău, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, fostul director general al ”Apelor Române”, Victor Sandu, ar fi cerut și primit de la un om de afaceri peste 4,8 milioane de lei (echivalentul din acea perioadă a mai bine de un milion de euro) în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de afacerist cu Administrația Națională “Apele Române”, potrivit media din domeniul juridic.