În apropierea unei stații de cercetare, un aisberg uriaș, aproape cât Londra, s-a desprins dintr-o banchiză din Antarctica. Potrivit cercetătorilor, acesta este al doilea eveniment de acest fel din ultimii doi ani.
Cauza desprinderii aisbergului
Potrivit cercetătorilor de la British Antarctic Survey (BAS), formarea noului aisberg, într-un proces numit „calving” (fragmentare), nu se datorează schimbărilor climatice, care accelerează pierderea gheții în Arctica și în unele părți ale Antarcticii.
Acest aisberg, măsurând 1.550 de kilometri pătrați, s-a desprins din banchiza Brunt, cu o grosime de 150 de metri, la un deceniu după ce oamenii de știință au observat pentru prima dată crăpături masive în această întindere de gheață.
Un alt aisberg s-a desprins anul trecut
Și în urmă cu un an a apărut o separare spectaculoasă similară, implicând un aisberg de 1.270 de kilometri pătrați.
În acest context, glaciologul Dominic Hodgson a precizat: „Acest eveniment de fragmentare era de așteptat și este parte din comportamentul natural al banchizei Brunt. Nu este legat de schimbările climatice”.
Zilnic, stația de cercetare Halley VI din Marea Britanie monitorizează starea platoului de gheață, dar nu a fost afectată de ultima ruptură. Iar, din motive de siguranță în 2016 și 2017, baza mobilă de cercetare a fost relocată pe uscat , deoarece fisurile din gheață amenințau să îi taie accesul.
Pe timpul iernii, atunci când este întuneric timp de 24 de ore și temperatura scade sub minus 50 de grade Celsius, cercetătorii mențin sursele de alimentare și instalațiile care asigură funcționarea experimentelor științifice la distanță.
Se fac monitorizări în timp real
Hodgson a declarat: „Echipele noastre științifice și operaționale continuă să monitorizeze banchiza în timp real pentru a ne asigura că suntem în siguranță și pentru a menține activitățile științifice la Halley”.
Potrivit BAS, un lider mondial în cercetarea mediului în regiune, cercetătorii urmează a fi preluați cu ajutorul unei aeronave în jurul datei de 6 februarie 2023, scrie sciencealert.com.