Prescripția a fost dintotdeauna prevăzută de Codul Penal sub diferite forme, de la prescrierea simplă la cea extinctivă, ajungând și până la cea specială. Ca înțeles, prescripția reprezintă o stingere a unui drept la acțiune sau la executarea unei hotărâri prin neexercitarea lui în termenul prevăzut de lege sau dobândirea dreptului de proprietate asupra unui lucru prin posesia lui cu bună-credință un anumit timp.
Ce se întâmplă acum când nu mai există prescripția specială a răspunderii penale. Un raport dezvăluie noua realitate legislativă
Un raport al judecatorului Andrei Rus privind aplicarea deciziilor CCR pe prescripție atestă că “normele referitoare la întreruperea prescripției sunt norme de drept penal material (substanțial), supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activității legii penale prevăzut de art. 3 CP, cu excepția dispozițiilor mai favorabile”.
Acest raport aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind elaborat în problema aplicării deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescripția răspunderii penale. Iar raportul a fost întocmit de judecătorul Andrei Claudiu Rus de la Înalta Curte menționată.
Pe înțelesul simplu, mai exact:
în cauzele aflate în curs nu va mai exista prescripția specială, ci doar cea generală. Mai exact, se aplică termenele de prescripție prevazute la art. 154 alin. (1) Cod penal.
Documentul raport al judecatorului ICCJ, Andrei Claudiu Rus, a fost dezvăluit de luju.ro.
Printre altele: ”Existența caracterului interuptiv al prescripției în cazul îndeplinirii unui act de procedură în cauză poate fi examinată prin raportare la o singură normă legală, apreciată ca fiind mai favorabilă persoanei acuzate, iar nu prin combinarea unor dispoziții legale succesive.
Revine fiecărei instanțe de judecată investită cu soluționarea cauzelor pendinte să determine caracterul mai favorabil sau nu al dispozițiilor legale incidente în raport cu particularitatile fiecarei situații în parte, respectând însa cerințele ce decurg din interdicția unei lex terția.”
Totodată, un moment important sesizat aici, îl reprezintă faptul că raportul judecătorului ICCJ Andrei Claudiu Rus stabilește că deciziile CCR 297/2018 și 358/2022 nu pot fi invocate în cadrul contestațiilor în anulare, dacă prin decizia CCR 297/2018 a fost invocat în faza de apel, fiind respinsă aplicarea ei în instanță. Un material în acest sens click aici.