Gastroenterita este o infecție intestinală care apare din consumul de alimente contaminate cu bacterii sau viruși. Această boală se caracterizează prin producerea de diaree, dureri abdominale, febră și vărsături, motiv pentru care dieta ar trebui să se bazeze pe alimente ușor digerabile și un consum ridicat de lichide pentru a evita deshidratarea.
Alimentele trebuie să aibă un conținut scăzut de fibre, de preferință legumele fierte și fructele curățate trebuie consumate. La fel, alimentele care provoacă iritații la nivelul intestinului, cum ar fi cafeaua, piperul și condimentele fierbinți, trebuie evitate și trebuie preparate cât mai simplu posibil și cu pansamente naturale.
Alimentele permise
Alimentele permise în timpul gastroenteritei trebuie digerate cu ușurință, astfel permit stomacului și intestinului să lucreze cu mai puțin efort, accelerând recuperarea, acestea fiind:
- Fructe fierte precum măr și pere curățate, banane verzi, piersici și guava care pot fi gătite, zdrobite sau sub formă de suc;
- Legume fierte sau aburite și fără coajă precum morcov, dovlecei, vinete, dovleac;
- Cereale care nu sunt întregi, cum ar fi orezul alb, pastele, pastina, biscuiții cu apă și sare, pâinea prăjită, biscuiții cracker, aluatul arepa și pâinea albă;
- Piure de cartofi sau banane verzi;
- Jeleu:
- Iaurt simplu și brânză cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi brânza de vaci sau ricotta;
- Carne cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi pui sau curcan fără piele, sau pești albi, cum ar fi merluciu, de exemplu. Ar trebui să fie fierte fierte sau la grătar și apoi să fie mărunțite;
- Supe de legume și legume amestecate;
- Ceaiuri liniștitoare precum mușețel și balsam de lămâie cu ghimbir, deoarece acesta din urmă ajută la reducerea greaței.
În plus, este important să mâncați în cantități mici, dar de mai multe ori pe zi, evitând astfel mesele mari care pot agrava simptomele. Odată ce funcția intestinală se îmbunătățește, alimentele pot fi introduse treptat până când dieta este tolerată din nou.