Ce să mănânci ca să-ți întărești sistemul imunitar în prag de iarnă. Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Iar în această perioadă apar virozele și sistemul imunitar scade.
Un organism sănătos înseamna un sistem imun puternic. Ca urmare, alegerea unui stil de viață sănatos asigura o imunitate puternică.
Mai mult, sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al cărui rol este sa asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agenții patogeni, îi distruge și, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întalni.
Iată câteva alimente care stimulează sistemul imunitar:
- Citrice. Experții spun că vitamina C crește producția de celule albe din sânge, care sunt cheie pentru combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele sunt bogate în vitamina C – grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi, lime.
- Ardei roșu. Dacă credeți că citricele au cea mai mare vitamina C dintre toate fructele sau legumele, gândiți-vă din nou. Ardeiul gras roșu conține de aproape 3 ori mai multă vitamina C (127 mg) decât o portocală. Sunt o sursă bogată de betacaroten. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, vitamina C vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă. Betacarotenul, pe care corpul dumneavoastră îl transformă în vitamina A, vă ajută să vă mențineți ochii și pielea sănătoasă.
- Brocoli. Este plin de vitamine și minerale. Plin cu vitaminele A, C și E, precum și cu fibre și mulți alți antioxidanți, broccoli este una dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteți pune în farfurie. Cheia pentru a-și păstra puterea intactă este să-l gătiți cât mai puțin posibil – sau mai bine zis, deloc. Cercetările au arătat că aburirea este cea mai bună modalitate de a păstra mai mulți nutrienți în alimente.
- Ghimbi. Reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii. Ghimbirul poate ajuta și cu greața, dar și cu durerea cronică și poate avea chiar proprietăți de scădere a colesterolului.
- Spanac. Este bogat în vitamina C și plin de numeroși antioxidanți și betacaroten, care pot crește capacitatea sistemului nostru imunitar de luptă împotriva infecțiilor. Similar cu broccoli, spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să își păstreze nutrienții. Cu toate acestea, gătirea ușoară facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic, un antinutrient.
- Nuci, migdale. Vând vine vorba de prevenirea și combaterea răcelilor, vitamina E tinde să treacă pe spatele vitaminei C. Cu toate acestea, acest puternic antioxidant este cheia unui sistem imunitar sănătos. Este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că necesită prezența grăsimii pentru a fi absorbită corect. Nucile, cum ar fi migdalele, sunt pline de vitamina și au, de asemenea, grăsimi sănătoase. Adulții au nevoie doar de aproximativ 15 mg de vitamina E în fiecare zi. O jumătate de cană porție de migdale, care reprezintă aproximativ 46 de migdale întregi, decojite, oferă aproximativ 100% din cantitatea zilnică recomandată.
- Ceai verde – pline de flavonoide, un tip de antioxidant. Ceaiul verde excelează cu adevărat în nivelurile sale de epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic. În studii, s-a demonstrat că EGCG îmbunătățește funcția imunitară. Ceaiul verde este o sursă bună de aminoacid L-teanină. L-teanina poate ajuta la producerea de compuși care luptă împotriva germenilor în celulele T, potrivit healthline.com.