Ce s-a schimbat în 100 de ani? Sfaturile pe care medicii le ofereau în lupta cu GRIPA spaniolă. În mijlocul primului război mondial (1914-1918), milioane de oameni au murit în urma unei gripe care s-a răspândit în întreaga lume
În 1918 o epidemie de gripă a început să se răspândească în întreaga lume. În acea perioadă, mai multe țări erau se aflau în Primul Război Mondial (1914-1918), iar epidemia trecuse pe un plan secund.
Războiul începuse în urmă cu câțiva ani, iar guvernele nu doreau ca oamenii să fie și mai speriați. Atât de multe țări au decis să cenzureze știrile despre gripă și să ascundă informațiile, încât soldații mureau pe capete din cauza bolii.
În Spania, o țară care a rămas neutră și nu a participat la Marele Război, ziarele au efectuat o urmărire informativă a bolii. De aceea, restul țărilor au ajuns să boteze boala drept „gripă spaniolă” (deși boala nu a luat naștere acolo).
Sfaturi vechi de 100 de ani. Ne putem intoarce in culisele istoriei si vom afla detalii pretioase despre masurile luate de catre medicii romani in lupta cu gripa spaniola.
Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, publica, în colecția Biblioteca Poporală a Asociațiunii, lucrarea „Ce trebuie să știm despre boalele molipsitoare” (Editura Asociațiunii Astra, Sibiu, 1931) de dr. Iosif Stoichiția, inspector sanitar general, scrie Historia.
Cel mai important sfat pe care inspectorul sanitar il oferea cetatenilor la acea vreme, este extrem de asemanator cu sfaturile pe care noi le primim in prezent din partea autoritatilor.
Ce s-a schimbat în 100 de ani? Sfaturile pe care medicii le ofereau în lupta cu GRIPA spaniolă
„Se pune acum întrebarea, cari ar fi măsurile de apărare în contra acestei molime primejdioase? Înainte de toate ne vom feri de a veni în atingere cu aceia despre cari știm că sunt atinși de această boală. În timp de epidemie, vom ședea frumușel acasă, vom ținea în jurul nostru cea mai mare curățenie și nu vom intra nici în cârciumă, nici la șezătoare și nici într-alt loc, unde se adună lume multă și de tot felul.
Vom aierisi des odăile în cari locuim, ne vom spăla mânile de mai multe ori pe zi. […] Ne vom feri de răceli, iar când suntem siliți, totuși, să stăm între oameni mai mulți, cari vorbesc, tușesc și strănută, ne vom păzi și vom ținea o batistă curată înaintea gurei și a nasului”, scria dr. Iosif Stoichiția.
Medicul sibian Iosif Stoichita scrie, in lucrarea respectiva, despre multe dintre bolile contagioase, acordand o atentie sporita gripei – Gripa spaniolă și Influența.
Acesta descria gripa ca fiind o boala contagioasa, poate chiar cea mai contagioasa dintre toate bolile, care se transmitea cu ușurinta de la o persoana la alta, fiind suficient sa stam in aceeasi incapere cu omul molipsit sau sa mancam impreuna cu el.
Este destul dacă unul singur este bolnav de gripă
„În cârciumă, la ospăț, în școală, în biserică sau oriunde ar fi mai multă lume strânsă la un loc, este destul dacă unul singur este bolnav de gripă, care tușește, scuipă ori strănută, ca alții 10 să se molipsească de boală și să se îmbolnăvească pe loc”, scria medicul.
Mai multe detalii pe Historia.