Actual

Ce planuri are noul director ALPAB, Corina Bega pentru a goni ciorile din Parcul Cişmigiu

Ce planuri are noul director ALPAB, Corina Bega pentru a goni ciorile din Parcul Cişmigiu
foto: Facebook Corina Bega

Cișmigiul e, în continuare, plin de mizeria lăsată de păsări și de oameni. Parcul Unirii e prăfuit, iar cel de la Izvor se pârjolește la soare. Malurile din Herăstrău se prăbușesc în lac, iar în Tineretului principalul traseu de promenadă arată ca după război. Locurile de joacă din parcuri rămân, în continuare, nesigure. Și cum nu există nici pază și nici camere de luat vederi, fiecare se comportă cum vrea, chiar dacă îi deranjează pe toți ceilalți. ALPAB are un nou director, Corina Bega, care va gestiona toate aceste parcuri, şi va studia, potrivit surselor sale comportamentul ciorilor din Cişmigiu. Pe bani mulţi.

Ce planuri are noul director ALPAB, Corina Bega pentru a goni ciorile din Parcul Cişmigiu

ALPAB gestionează cele mai multe dintre marile parcuri ale Capitalei. Printre ele: Cișmigiu, Herăstrău, Tineretului, Carol, Unirii, Izvor și parcul Circului.

Administrația întreține direct, cu proprii salariați, doar Cișmigiul. Pentru celelalte parcuri, dă comenzi de lucrări către două companii municipale: cea de Parcuri și Grădini și cea de Cimitire. Dar investițiile, tot ALPAB trebuie să le facă.

Noul director al Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB), Corina Bega pare destul de relaxată şi vorbeşte într-un interviu pentru spotmedia.ro despre planurile sale privind Parcul Cişmigiu.

Prima sa grijă în Parcul Cişmigiu sunt ciorile şi studierea comportamentului acestora

În urma câștigării acestui proiect pe bugetare participativă – un studiu care să stabilească de ce se adună în Cișmigiu ciorile care fac mizerie pe alei – Corina Bega spune că a făcut toate demersurile și a deschis un proiect în SEAP.

„Nu am primit nicio ofertă. Nu ne-am oprit acolo. Ne-am îndreptat și către Asociația Ornitologică. Am luat contact și cu mediul academic. Și chiar vrem să găsim un răspuns”, spune noul director ALPAB, adăugând că studiul va dura 2 ani de zile, din care cel puțin un an de zile, de la atribuirea contractului printr-o procedură de achiziție care încă nu s-a lansat, va fi studiat comportamentului ciorilor, pentru ca apoi să se găsească soluția și să fie și implementată.

Noul director al Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București, Corina Bega mai spune că în paralel mai caută şi alte soluţii

„Am constatat că la unul dintre punctele comerciale din zonă e o lumină, un fel de laser care se aprinde noaptea și în zona aia sunt mult mai puține ciori. O altă inițiativă a fost să renovăm Foișorul, unde în urmă cu ani venea fanfara militară și cânta. Și cred că și fanfara militară, dacă ar cânta acolo, n-ar fi chiar pe placul ciorilor”, a mai precizat Bega.

Nu contestă nimeni, mizeria pe care o fac ciorile în Parcul Cişmigiu şi că trebuie făcut ceva în acest sens, numai că este inadmisibil să ai o asemenea viziune ca director al acestei instituţii. Să stai doi ani să studiezi comportamentul ciorilor, când poate căuta în analele istorie unde poate găsi soluţia practică folosită împotriva ciorilor şi de alţi primari ai Capitalei, şi nu numai.

Bega spune că a cumpărat instalații și spală aproape zilnic băncile și asfaltul, aleile. „Facem tot ce ține de noi, dar ne dorim să găsim o soluție sustenabilă.

„Pentru că pot să vă spun cu certitudine că nici nu ne propunem, nici nu de dorim și nici nu e eficient ca, an de an, din luna mai până în luna noiembrie – să spălăm în fiecare zi băncile și aleile și să vină ciorile să le murdărească”, mai spune aceasta.

Nicuşor Dan avem 500.000 de lei pentru proiectul „Ciorile din Cişmigiu”

La începutul anului, primarul general a declarat că a alocat bani pentru a rezolva problema ciorilor din Cişmigiu.

”Avem o problemă cu ciorile din Parcul Cişmigiu, oricine locuieşte în zonă şi foloseşte parcul ăsta, o vede pentru că dimineaţa este mizerie, de la ciori. Ele nu stau peste zi. Petrec noaptea în Parcul Cişmigiu. Problema asta necesită o soluţie. Problemele sunt particulare, pentru că nu doar noi avem probleme cu păsările. Noi am avut în premieră, în 2021, în bugetul local, am avut o secţiune care s-a numit bugetare participativă, în sensul că am alocat 2 milioane de lei. Nu a decis nici primarul, nici Consiliul Local, ce se întâmplă cu acei 2 milioane de lei, am deschis un concurs pentru public, în care oricine a propus proiecte. A fost un juriu intern şi o dezbatere pe internet în care cetăţenii au putut să voteze. Şi unul dintre proiectele care a câştigat 500.000 de lei a fost proiectul ăsta, ciorile din Cişmigiu”, a declarat Nicuşor Dan la finalul lunii ianuarie 2022.

În replică, Octavian Berceanu, fostul comisar al Gărzii de Mediu îl atenționa pe Nicuşor Dan că studiul despre ciorile din Cișmigiu reprezintă bani aruncați pe fereastra primăriei.

Octavian Berceanu, fostul comisar al Gărzii de Mediu, bani aruncaţi pe fereastra primăriei

El îi menţiona atunci primarului general, trei soluţii pentru combaterea ciorilor.

Folosirea fasciculelor laser (500 – 2500 lei buc) care sunt îndreptate de la sol către păsări în mod repetat. Folosirea poate fi făcută uşor de către patru poliţişti locali care patrulează pe timpul nopţii.

Folosirea, în primăvară, a unui tratament cu substanţe pulverizante repelente, la fel cum se folosesc cele pentru insecte prin pulverizare cu atomizoare. Bird Stop ® este o sustanţă repelentă biodegradabilă, fără toxicitate pentru păsări sau oameni. Cost total 20.000 lei pentru un tratament pe 10 ha de vegetaţie.

Instalarea emiţătoarelor de infrasunete, profesionale, care pot fi folosite pe tot parcursul anului. Cost 27.000 lei pentru patru bucăţi”, a explicat Octavian Berceanu.

El a mai afirmat că valoarea totală pentru folosirea celor trei variante nu depăşeşte 60.000 de lei.

“Ciorile au un traseu predefinit, mănâncă ziua pe Groapa Chiajna-Rudeni, unde sunt depozitate gunoaie şi seara se întorc în Cişmigiu unde temperatura este cu 6 grade mai mare, au sursă de apă şi sunt ferite de vânt. Toată munca de documentare o poate face un licean, fără să aibă studii de specialitate. 500.000 de lei pentru o primărie în faliment sunt bani”, a mai declarat Octavian Berceanu, la finalul lunii ianuarie 2022.

Cine este Corina Bega şi ce ştie să facă

Potrivit informațiilor pe care le-a publicat pe profilul de LinkedIn, Corina Bega din Cluj, este economist și are masterat în domeniu.

Din noiembrie 2003 până în ianuarie 2014 a deținut mai multe funcții la compania multinațională Philip Morris.

Prima funcție menționată în descrierea de pe rețeaua de socializare este Senior Brand Manager & Direct Marketing. Ultima funcție de la Philip Morris a Corinei Bega a fost Manager de Planning & Business Development.

Potrivit altor surse online, de-a lungul anilor în care a lucrat pentru compania multinațională, Corina Bega a locuit 8 ani în străinătate, în Serbia, în Elveția și Israel. Vorbește engleză și italiană.

După ce a părăsit multinaționala, Corina Bega a făcut coaching și mentorat pentru companii medii și mari. Acum va continua mentoratul în domeniul parcurilor, şi implicit ciorilor.

Anunţul numirii sale a fost făcut viceprimarul Horia Tomescu. Precum acesta şi Corina Bega este membru USR.