Actual

Ce pensii îi așteaptă pe români? Din salariu, foarte puțini bani merg către aceste venituri

pensie sursă foto: puterea.ro
sursă foto: puterea.ro

În prezent, o mare parte din salariul unui angajat se îndreaptă către bugetul de stat pentru diverse taxe și impozite precum asigurarea de sănătate sau contribuția la pilonul de pensii obligatoriu. Acesta din urmă este rezervat pentru ca românii, după ce ies de pe piața muncii, să primească în continuare un venit lunar. În plus, cetățenii mai au posibilitatea de contributivitate și la piloni de pensii facultative pentru un venit mai mare la bătrânețe.

Însă, aceste cazuri sunt minoritare, căci nu foarte mulți români își permit în prezent că contribuie la mai mulți pioni de pensie de pe urma veniturilor mici, căci cei mai mulți seniori din România beneficiază doar de salariul minim pe economie. La momentul actual, acesta este în valoarea de 1.863 lei net, iar în ceea ce reprezintă brutul suma ajunge la 3.000 de lei.

Taxe mari, bani puțini

Astfel, chiar dacă se plătesc sume mari pentru contribuția la pensie, în 2023, venitul minim în cazul seniorilor ajunge doar la suma de 1125 de lei. Românii au însă posibilitatea de a afla chiar de dinainte de pensionare suma pe care o vor încasa. Trebuie doar depusă o solicitare către Casele Județene de Pensii prin care instituția să prezinte un buletin de calcul unde sunt notate toate contribuțiile salariatului respectiv, dar și valoarea pensiei pe care o va primi de pe urma acestor contribuții.  

Cei de la Antena 3 CNN au ales să realizeze câteva teste privind această cerere, iar rezultatele sunt următoarele:

  1. În cazul în care un român are în 2023 un salariu brut în valoare de 4 mii de lei și primește suma de 2.400 de lei net pensia va va ajunge la suma de 1250 de lei după 10 ani de muncă. Asta doar în cazul în care respectivul cetățean a ales să nu cotizeze niciun ban către piloni de pensii private.
  2. Pentru un salariu brut care în prezent este de 6.000 de lei, pensia va ajunge la suma de 1.870 de lei.
  3. Doar când vorbim, de exemplu, de un salariu brut de 8.000 de lei, pensia va ajunge la valoarea de 2.500 de lei pentru un senior ieșit de pe piața muncii.

Reforma pensiilor

În ultimul timp, subiectul reformei pensiilor abordată de către Guvernul României prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta este încă în dezbatere, iar ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, trebuie să-l prezinte până la finalul lunii marte 2023, informează antena3.ro.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”, comunică reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).