Social

Ce pensie vor avea cei care nu au muncit niciodată? Explicațiile Simonei Bucura-Oprescu

500 de lei datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursa foto arhiva companiei

Recalcularea pensiilor în 2024 este așteptată cu sufletul la gură de către mulți români. Asta mai ales având perspectiva de a beneficia de sume mai consistente. Potrivit declarațiilor ministrului Muncii vor fi acordate majorări unui număr semnificativ de pensionari. Măsurile se aplică inclusiv în cazul pensiei minime sociale, care va înregistra o creștere în acest an. Mulți români se întreabă ce pensie vor avea dacă au lucrat pe salariul minim sau dacă nu au lucrat deloc.

Această creștere este destinată românilor care au atins stagiul minim de cotizare.

Ce pensie vor avea cei care nu au muncit niciodată?

Recalcularea pensiilor aduce beneficii și pentru cei care nu au avut o activitate profesională. Aceștia vor beneficia de o pensie minimă garantată de 1.125 de lei. Acești bani vor fi acordați indiferent de experiența în câmpul muncii. Această măsură asigură egalitatea între cei care au avut salariul minim și cei care nu au avut nicio zi lucrătoare.

Ministrul Muncii a explicat că indemnizația minimă socială va fi acordată și celor care au lucrat doar o zi, dar și celor care au îndeplinit stagiul minim de cotizare, chiar dacă contribuția lor a fost redusă din cauza salariului minim pe economie. Cu toate acestea, noile modificări legislative sunt menite să aducă o corectare în ceea ce privește diferențele de contribuție, promovând principiile echității și justiției sociale.

„Este foarte interesant să privim împreună situația celor care primesc indemnizația minimă socială. Printre cei care, de la 1 ianuarie primesc 1.281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi. Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani” a spus ministrul Muncii.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii a anunțat o schimbare semnificativă în privința recalculării pensiilor, cu implicații pozitive asupra veniturilor pensionarilor. Noul sistem de recalculare va ține cont de punctele de stabilitate, scoțând pensionarii care au muncit 35 de ani pe salariul minim din categoria indemnizației. În schimb, bonusurile de stabilitate vor fi acordate celor care au o experiență de muncă de peste 25 de ani.

O pensie de 1.281 de lei la 1 ianuarie 2024 va înregistra o creștere semnificativă. Aceasta va ajunge la suma de 1.900 de lei în luna septembrie. Această majorare se traduce printr-un procent de 87,4%, reprezentând un pas semnificativ către îmbunătățirea condițiilor financiare ale pensionarilor.

„În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu, faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate”.

Oficialul a anunțat o veste pozitivă pentru români, indicând o creștere semnificativă a tuturor pensiilor. Această îmbunătățire vine în urma majorării din luna ianuarie, care a inclus atât creșterea punctului de pensie, cât și a valorii punctului de referință. Astfel, pensionarii din România vor beneficia de un spor în cuantumul pensiilor lor, contribuind la îmbunătățirea condițiilor financiare ale acestora.

„Deci toate pensiilor vor creşte. Este important ca românii să mai ştie că, din septembrie, ca urmare a recalculării, nicio pensie nu va scădea, pentru că se va menţine cuantumul cel mai mare în plată”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, conform România TV .