Pensiile vor fi recalculate în cel mai scurt timp posibil, astfel că seniorii vor încasa o sumă diferită acest an, anunță Casa Națională de Pensii.
Punctajul mediu anual de pensie realizat de un angajat cu contract permanent de muncă, sau carte de muncă, pe înțelesul tuturor, se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, explică reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Așadar, se adună numărul de puncte realizate în fiecare lună, iar apoi se împart la 12. Rezultatul este punctajul mediu anual angajatului asigurat acel an.
Cum primești o pensie completă
Un angajat care a cotizat perioada maximă, de 35 de ani, la sistemul național de pensii, trebuie să primească o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar. Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat. Acest lucru se întâmplă în prezent. Din păcate, la ora actuală, numărul de angajați cărora angajatorii le plătesc asigurările și contribuțiile la Casa Națională de Pensii este tot mai mic, raaportat la numărul de vârstnici. Analiștii se așteaptă ca această proporție din ce în ce mai agravantă să zdruncine sistemul de pensii din România, potrivit RomâniaTv.
Românii care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit pe perioada cât au fost angajați. Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, susțin analiștii.
Pensiile nu vor scădea
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. El a menţionat că principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate. Pensiile militare nu sunt pensii speciale, a mai arătat Budăi.
Întrebat ce se întâmplă cu pensiile aflate în plată, Marius Budăi a spus: Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă. ”Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.
Despre pensiile militarilor şi a celor de la MAI, ministrul a spus că pensiile militare sunt şi ele supuse reformei. ”Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum iar atît premierul cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii la un moment dat au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei (..) Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţia ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. În rest, pensiile militare nu sunt pensii speciale. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a spus ministrul.