În ceea ce privește consumul de pepene roșu, medicul nutriționist Mihaela Bilic a tras un semnal de alarmă. Este sezonul pepenelui roșu și oamenii tind să îl consume în cantități foarte mari. Însă se pare că nu este cel mai sănătos fruct.
Pepenele conține apă în proporție de 90% și este bogat în proteine, glucide, Vitamina C și fibre, dar consumat în cantități mari, acesta poate afecta ficatul.
Ce explică Mihaela Bilic
Mai mult, din cauza cantității mari de fructoză, acesta este un fruct care îngrașă.
Astfel, medicul Mihaela Bilic, pe Instagram, a spus: „Ce ar fi vara fără o felie de pepene zemoasă, răcoritoare, plină de apă, și de fructoză?! Fructoza, acel zahăr care nu crește glicemia, de acord, însă îngrașă tare, mai ales când fructele sunt mâncate în cantitate mare. Când vine vorba de pepene, se bate pentru locul 1 cu cireșele și strugurii în topul alimentelor care afectează grav silueta. Fructoza nu poate fi consumată prin mișcare, ea se duce în ficat, iar ficatul face din ea grăsime”.
De asemenea, aceasta recomandă consumul de pepene roșu după masă, pe post de desert.
„Nu vă voi recomanda acum să mâncați cu bucățica, dar mâncați măcar cu felia. Dacă vreți să nu vă doară grăsimea acumulată brusc pe abdomen”, a afirmat medicul nutriționist.
Și totuși, pepenele roșu are și beneficii asupra corpului uman
Pe de altă parte, potrivit ghidnutritie.ro, pepenele roșu este bogat in flavonoizi antioxidanti, cum ar fi licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina. Substanțele fitochimice prezente în pepenele roșu, ca Licopenul (4532 mcg/100 g) și carotenoizii, au capacitatea de a ajuta la protejarea celulelor și ale altor structuri din organism împotriva radicalilor liberi. Studiile au arătat că licopenul protejează deteriorarea pielii de razele UV și de cancer de prostată.
Pepenele verde (roșu) este o sursă bună de potasiu, care este o componentă importantă a lichidelor din celulele corpului, care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Astfel, pepenele roșu oferă o protecție împotriva bolilor de inima, coronariene și accidentelor vasculare.