Ce nu ai voie să faci astăzi! Superstiția spune că vei fi trist tot anul. Astăzi, 7 Ianuarie, românii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Aproximativ două milioane de români poartă numele Sfântului Ion şi îşi serbează onomatisca astăzi.
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul prooroc al Vechiului Testament și Înaintemergătorul Domnului, figură importantă în istoria creștinismului.
Pe de altă parte, pentru creștinii de rit vechi azi este Crăciunul. Nașterea Domnului este celebrată de comunitățile sârbă, ucraineană și lipoveană din România, precum și de ortodocșii din Republica Moldova, Serbia și Ucraina. Decalajul de 13 zile față de ceilalți creștini se datorează respectării calendarului vechi. La Tulcea, locuitorii acestor comunități sunt astfel în sărbătoare, informează Rador.
Tulcea este județul cu cei mai mulți etnici ruși lipoveni din România – 16.350 – arată datele Institutului Național de Statistică. Urmași ai celor care au fugit de relaxarea canoanelor bisericești, rușii lipoveni de aici păstrează ritualurile, așa încât la această oră toți credincioșii sunt în biserici, acolo unde preoții slujesc în slavonă. Crăciunul nu a fost anunțat de vreo petrecere, ci de un post respectat cu strictețe și de servicii religioase ascultate cu pioșenie. Abia după slujba din această dimineață credincioșii vor gusta din preparatele interzise în ultimele aproape 40 de zile, iar în familii, sub bradul împodobit se vor desface darurile.
Şi ucrainenii celebrează Crăciunul, așa că în multe sate din Deltă se poate auzi „vecera”, colindul specific sărbătorii.
Ce nu ai voie să faci astăzi! Superstiția spune că vei fi trist tot anul
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioana Botezătorul. Se zice că cine nu se veseleşte în Ziua Sfântul Ion va fi trist tot anul.
De asemenea, astăzi fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.
Ziua de Sfântul Ion este considerată şi “Ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice.
Se spune conform tradiției populare că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. In popor s-a mai pastrat obiceiul stropirii cu agheasma pentru ca bolile sa fie tinute la distanta tot anul in curs.
Sarbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Sfântul Ioan este protectorul pruncilor
Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi.
Tradiția spune că, pe 7 ianuarie, nu se consumă vin roșu, acesta amintind de martirajul Sfântului Ioan.
Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie).
Tradiții și obiceiuri de Sfântul ION. Se zice că cine nu se veseleşte în Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul.
În unele zone există obiceiul “Iordanitului”. Tinerii stropesc cu aghiasmă luată în ziua de Bototeaza toţi oamenii care au participat la sluja de Sf. Ion. “Iordanitii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul ION. În ziua de Sf. Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.