Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Uspenia sau Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Aceasta marchează momentul în care Fecioara Maria a trecut de la viața pământească la cea veșnică, în Împărăția Fiului său, Iisus Hristos.
Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
În această zi, se spune că gospodarii care lucrează riscă să aibă recoltele blestemate și vitele bolnave. De asemenea, gospodăria poate suferi pierderi semnificative. Această sărbătoare este ținută pentru sănătate, căsătorie, nașteri ușoare și vindecări.
Credincioșii merg la biserică pentru a se ruga la Maica Domnului. Fetele nemăritate se roagă pentru un soț bun, iar femeile cer protecție pentru gospodărie. Bărbații se roagă pentru recolte bogate.
Un obicei vechi spune că fetele nemăritate trebuie să poarte un fir de năprasnic (sau ferigă) în sân pe toată durata zilei. Se crede că această plantă are puterea de a aduce dragostea în viața fetei care o poartă.
De asemenea, spălatul rufelor este interzis în această zi. Se crede că spălarea rufelor aduce ghinion. Totodată, tunsul este interzis, pentru că se spune că bărbații riscă să chelească dacă se tund de Sfânta Maria.
Nu este bine să stai cu ușa închisă în această zi, deoarece se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a le oferi harul său. Deși postul se termină înainte de 15 august, această zi trebuie respectată cu cumpătare la masă.
În multe sate, ciobanii coboară turmele de oi de pe munte, semn că vara este pe sfârșite. Există și superstiții legate de foc; se spune că aprinderea focului înainte de sărbătoare poate aduce boli sau nenorociri.
În Transilvania, femeile căsătorite duc la biserică fructe din recolta de struguri și prune pentru a fi sfințite și împărțite. Fetele nemăritate aduc flori, pe care le așază la icoane, sperând astfel să își protejeze familiile de boli și necazuri.
În Maramureș, sărbătoarea este marcată de procesiuni religioase spre mănăstiri, la care participă mii de oameni. Această zi este și un moment potrivit pentru culegerea plantelor medicinale, considerate a avea puteri miraculoase, potrivit Realitatea.