Lifestyle

Ce ne așteaptă în noua eră nucleară. Primul pas e făcut: Rachetele termobarice, numite Buratino

Ce ne așteaptă în noua eră nucleară. Primul pas e făcut: Rachetele termobarice, numite Buratino

Jocul cu focul. Războiul, o realitate. Lupta orgoliilor ne-a adus în momentul în care ne aflăm astăzi. Și perspectivele nu sunt deloc roz. Arme clasice, tactice și nucleare. Aceasta auzim, zilnic, în mass-media. Lumea se confruntă, acum, cu o nouă eră nucleară, mai riscantă, după trei luni în care Rusia a reamintit, cu regularitate, că deține arme atomice.

Cupola de foc și noua eră nucleară. Despre rachetele termobarice Buratino

„O cupolă de foc”. Care este efectul armelor termobarice, au analizat jurnaliștii de la Il Giornale. Folosit și în Donbass, efectul rachetelor termobarice s-a dovedit a fi devastator și provoacă moarte și distrugere, chiar și în interiorul tunelurilor și buncărelor. Iată ce este „cupola de foc”.

Rachetele termobarice folosite de ruși sunt cât se poate de periculoase și distructive pe care le pot folosi împotriva armatei ucrainene. Numeroase videoclipuri circulă pe net care arată puterea de foc a acestei arme și, mai ales, ce efecte provoacă.

Una dintre acestea a fost publicată de Repubblica și arată ce se întâmplă după explozii: o „cupolă” de foc se ridică pe cer, iar sub ea se formează un fel de crater, atât de violentă a fost explozia.  Pe Twitter circulă, de asemenea, câteva videoclipuri care arată cum se aprind aceste aruncătoare de flăcări, creând un fel de pungă de aer în timpul impactului, pentru a amplifica pagubele.

De ce se cheamă Burationo?

Jurnaliștii italieni au avut o curiozitate, de ce aceste arme termobarice au numele de Buratino? Și iată ce au aflat.

Denumirea tehnică este Tos-1 Buratino, iar acest ultim adaos provine din fabula lui Collodi, Pinocchio, deoarece aeronava autopropulsată are o extensie care seamănă cu nasul celei mai faimoase păpuși din lume.

De ce se vede un fel de nor în formă de dom în filmările video? Pentru că tocmai principiul termobaric este cel care creează o undă de șoc atât de extinsă și de violentă, capabilă să distrugă chiar și pe cei care nu sunt loviți direct. O clădire, de exemplu, ar fi distrusă în totalitate și aruncată la pământ. Așa cum se întâmplă zilnic, acest tip de armă nu poate să „distingă” țintele de civili și acesta fiind motivul pentru care sute de oameni, civili, au murit din cauza rachetelor termobarice.

Biden are o explicație

În condițiile în care administrația Biden a intensificat fluxul de arme convenționale către Ucraina și tensiunile cu Rusia sunt ridicate, un înalt oficial al administrației a recunoscut că „în acest moment este aproape imposibil de imaginat” cum ar putea fi reluate discuțiile de neînarmare nucleară, înainte ca ultimul tratat să expire, la începutul anului 2026.

Biden, într-o declarație pentru The Times, a spus:

„Permiteți-mi să fiu clar: orice utilizare a armelor nucleare în acest conflict, la orice scară, ar fi complet inacceptabilă pentru noi, precum și pentru restul lumii și ar atrage consecințe grave.”

Declarația lui Biden a fost o recunoaștere tacită a faptului că se apropie o a doua eră nucleară, plină de noi pericole și incertitudini, relatează aceeași sursă media. Riscurile se extind mult dincolo de Rusia și includ acțiuni ale Chinei, Coreei de Nord și Iranului.

Vechea ordine nucleară, înrădăcinată în rezultatele de neimaginat ale Războiului Rece, se sfărâmase cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. În timpul administrației Trump, atât SUA, cât și Rusia s-au retras din tratatele de armament care le constrânseseră arsenalele.

Încă din primele săptămâni de la atac, acuzațiile, mai ales de la Londra, împotriva folosirii acestor arme au fost puternice, dar Putin s-a făcut că nu aude.

De la aresenalul clasic s-a ajuns la termobaricele Buratino. Pentru a-și atinge țelul, în condițiile în care armata rusă se află în dificultate, aceste rachete continuă să fie folosite pe scară largă de către ruși, pentru a nimici inamici și civili, totodată.

Foto: digi24/il giornale