Există multe meserii prestigioase care nu se mai plătesc așa cum se plăteau odinioară. Spre exemplu, meseria de cercetător, care presupune inclusiv începerea unei lucrări doctorale, s-a depreciat considerabil în țara noastră. Domeniul cercetare-dezvoltare a primit 0,48% din PIB-ul României în 2022.
Așadar, una dintre meseriile la care se ajunge după cele mai multe studii este și printre cele mai puțin dezirabile. Și asta deoarece grila de salarizare nu este foarte îmbietoare, iar institutele de cercetare nu primesc bugete mari.
Cum funcționează institutele de cercetare
În țara noastră, există 249 de institute de cercetare, câteva zeci fiind în subordinea Ministerului Cercetării (43), respectiv a Ministerului Educației (de asemenea 43). Totuși, numărul angajaților nu este atât de mare. Și s-ar putea micșora și mai mult.
Marcel Ciolacu a stârnit recent controverse, atunci când a declarat că vrea să închidă anumite institute, care nu sunt la fel de performante și ale căror rezultate „nu sunt atât de relevante”, conform premierului. Este vorba despre Institutul Levantului, condus de fostul președinte Emil Constantinescu, dar și despre Institutul de cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, Institutul Național de Cercetare în Turism etc., conform datelor HotNews.
„Salariați din activitatea de cercetare-dezvoltare – echivalent normă întreagă, pe sectoare de performanță și ocupații, pentru 2020 a fost raportat la nivel național un număr total de 18.331 cercetători, inclusiv doctoranzi, iar pentru 2021 s-a înregistrat o ușoară creștere la 19.113 cercetători.
Se poate observa că, în fapt, numărul cercetătorilor din sectorul guvernamental și din învățământul superior a scăzut cu 570 cercetători (cca 4,5 %)”, reiese dintr-un comunicat de presă al Autoității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, care a fost ulterior citat de Cancan.
Situația este dramatică, mai ales când ne raportăm la UE
În Uniunea Europeană, avem cel mai mic procentaj de cercetători. Mai mult decât atât, tendința de descreștere a institutelor și a cercetătorilor din țara noastră, inclusiv doctoranzi, a scăzut dramatic în perioada 2010 – 2021. Asta în vreme ce alte state europene au înregistrat un trend ascendent – creșterile au ajuns în unele țări chiar și la 35%. Tot în ultimul deceniu, s-au desființat 7% dintre institutele de stat și 66% dintre institutele private de cercetare.
Tinerii sunt descurajați din a intra în această meserie, dat fiind că un stagiar nu va câștiga mai mult de 3600 lei brut, iar un cercetător științific fără grad va primi 4100 de lei brut. Cel mai frecvent se brevetează cercetări în domeniul științelor naturii și tehnologiei, însă absolvenții acestor facultăți și programe doctorale preferă să se orienteze spre mediul privat sau spre domenii conexe cercetării.