Lifestyle

Polițistul din Dej a murit. Ce legătură era între el, care s-a împușcat cu arma din dotare, și șeful său, cercetat penal

Polițistul din Dej a murit. Ce legătură era între el, care s-a împușcat cu arma din dotare, și șeful său, cercetat penal

Up Date.

Polițistul din Dej, care ieri s-a împușcat cu pistolul din dotare în fața colegului său, a murit la spitalul din Cluj, unde fusese transferat.

Colegii săi spun că a recurs la sinucidere din cauza presiunilor care s-au pus pe el de către șeful lui. În acest moment comisarul este anchetat într-un dosar de corupție.

Polițistul avea 39 de ani, era căsătorit și tată a doi copii, care acum își plâng părintele.

Știrea inițială

31 octombrie 2022. Polițistul a făcut acest gest extrem în sala de arme, în fața colegului pe care urma să-l înlocuiască, la prima oră a dimineții. Bărbatul a apăsat atât de repede pe trăgaci încât colegul său nu a avut timp să reacționeze. Glonțul a ieşit prin geamul de la biroul care dă spre trotuarul din fata instituţiei. În cel mai scurt timp a ajuns la fața locului și ambulanța, care i-a acordat primul ajutor medical, apoi polițistul a fost dus de urgență la Spitalul din Dej și ulterior transferat la Spitalul Militar din Cluj.

N-a mai suportat presiunea din partea șefului

„A venit în stare gravă, cu traumatism cranian, cu materie cenușie afectată. Era prea grav și neurochirurgia a decis că e în afara tratamentului./E ținut în viață de aparate”, a spus Alina Ștreang, șefa UPU Spitalul Municipal Dej. Ce să-l fi determinat pe omul legii să recurgă la un asemenea gest?

Se pare că acesta n-a mai suportat presiunea la care era supus de șeful său, când era ofițer de serviciu, pentru a-i ponta acestuia ore suplimentare. Polițistul a refuzat de câteva ori, dar s-a trezit implicat și într-o anchetă disciplinară, pe motiv că nu i-a raportat superiorului orice eveniment. Cazul a intrat în atenția procurorilor.

„E vorba despre o constrângere a șefului poliției, la adresa colegului nostru”

Despre modul în care a fost tratat de superiorul său a vorbit și Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. „Înțelegem de la colegi că a existat o presiune foarte mare și, din ce înțelegem, neoficial, ar fi vorba despre una din victimele șefului acestei unităţi care este şi cercetat de DNA pentru purtare abuzivă, și ne referim aici la nenumăratele situații în care acesta a fost și intimidat, disprețuit, jignit și așa mai departe.

E vorba despre o constrângere a șefului poliției, la adresa colegului nostru, de a-i ponta în zilele de sâmbătă și duminică, când el nu era, de fapt, la serviciu”, spune și Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

„Când este vorba de o subordonare ierarhică pe care nu o poți gestiona, poți ceda”

Psihologul Gabriela Groza afirmă că orice persoană care simte că nu mai poate gestiona o subordonare ierarhică, cedează. Specialistul le recomandă celor care au probleme să sune la Tel Verde Antidepresie. „Presiunea de la locul de muncă poate fi extrem de solicitantă pentru unele persoane, mai ales dacă nu găsesc o soluție pentru asta.

Poți să simți că nu ai valoare, că nimic nu are sens pentru tine. Când este vorba de o subordonare ierarhică pe care nu o poți gestiona, poți ceda. Există și un Tel Verde Antidepresie unde sunt încurajați să sune toți cei care se află în situații de crize emoționale, sau care au nevoie să fie ascultați și tratați de specialiști în domeniu”, a afirmat psihologul Gabriela Groza.