Potrivit minutei de ședință, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare,. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel București, azi, 13.05.2022. Deocamdată, polițiștii nu l-au găsit la domiciliul din București și sunt informații că nu ar fi nici la casa din Ciolpani, județul Ilfov. Postul România Tv susține că Sorin Oprescu a plecat din țară cu două săptămâni în urmă, la fiul său stabilit în Austria.
Ce le-a spus Sorin Oprescu judecătorilor înainte să fie condamnat la 10 ani și 8 luni pentru fapte de corupție
Pe lângă condamnarea definitivă, instanța Curții de Apel a mai hotărât:
- confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro,
- confiscarea mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).
În același dosar, a fost condamnat definitiv la 11 ani și 6 luni de închisoare și fostul director din Primăria București Popa Bogdan Cornel.
Curtea de Apel București a dublat pedeapsa lui Oprescu
Acuzațiile procurorilor DNA, pe scurt. În septembrie 2015, Sorin Oprescu ar fi primit suma de 25.000 de euro, de la subsemnatul Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupție, potrivit informațiilor din dosar. Sorin Oprescu ar fi primit acea mită în casa din Ciolpani. S-a anunțat, în primă fază, că a fost un flagrant, apoi s-a revenit asupra informației, arătându-se că banii au fost găsiți în casa lui Oprescu, puși sub o pernă.
Fostul primar al Capitalei a fost, în primă instanță, la fond, condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. S-a făcut apel, procurorii DNA cerând o pedeapsă mult mai mare. Dosarul a ajuns, astfel, la Curtea de Apel, care, prin condamnarea dată azi a dublat anii de pedeapsă pentru Sorin Oprescu. Și ceilalți inculpați au primit ani grei de executare.
Este de reamintit evoluția dosarului la Curtea de Apel, mai ales că nu știm încă nimic despre noile probe pe care le-ar fi adus procurorii ca instanța să-i dubleze anii de pușcărie fostului primar.
La sfârșitul lunii aprilie 2022, instanța CAB a amânat pronunțarea pentru 13 mai 2022.
Completul de judecată, format din Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, ar fi trebuit să dea sentința definitivă în aprilie 2021. Însă, pentru că cele două nu au ajuns la un acord comun cu privire la sentința dată fostului primar, a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergență. Astfel, dezbaterile au fost reluate de la zero.
Ultimul termen dat lui Sorin Oprescu a fost octombrie 2021. Apoi a urmat amânarea sentinței din aprilie 2022.
Declarația lui Sorin Oprescu în fața instanței
A rămas de pomină, declarația lui Oprescu, dată în fața judecătorilor.
În 28 ianuarie 2022, fostul primar al Bucureștiului a făcut ultimele declarații în așteptarea unei sentințe favorabile. „Pentru ce să mă duc, doamnă, la pușcărie?”, s-a exprimat Sorin Oprescu în fața instanței.
Sorin Oprescu a transmis în fața judecătorului CAB, în ultima sa pledoarie, că a fost, practic, victimă, după ce a fost acuzat de fapte de corupție de către procurorii DNA.
„Am fost convins că, spun „am fost” pentru că nu mai sunt… Parchetul să-și reia acuzațiile din rechizitoriu și să prezinte și probe. Altfel, tot ce s-a spus aici sunt viziunile Parchetului care au plecat în 2015 și au fost exacerbate în funcție de puterea de persuasiune a procurorilor DNA.
Am fost țintă. Pentru Parchet sunt în continuare. Repetiția face ca lumea prezentă aici să creadă repetiția unor neadevăruri, așa s-a obișnuit Parchetul. De șapte ani aud aceleași acuzații și nici măcar un răspuns la ce eu am cerut să se cerceteze, la probe.
Participarea mea la grup – la care grup, doamnă judecător? A spus vreodată denunțătorul că am vorbit cu el, că i-am propus ceva? Nu, niciodată. Am avut percheziție retorică. A doua zi i-au dat familiei mele înapoi… că nu au avut ce să le treacă. A spus cineva din grupul făcut de denunțători că mă cunoaște? Că a vorbit cu mine? De ce spun că am fost provocat? Pentru că ce se spune de la Procuratură este minciună. Eu nu aveam timp de grupuri (infracționale – n.r.) de făcut. În viața mea nu am avut astfel de acuzații.
Pentru ce să mă duc, doamnă, la pușcărie? După ce i-am ajutat oameni, că am făcut ceva în Bucureștiul ăsta? Toate lucrările începute și lăsate în paragină au fost terminate de mine.”
“Aveam timp de grupuri? Sunt minciuni, doamnă judecător. Vă rog să citiți declarațiile din dosar, am văzut în ăștia șapte ani cum se fac copy-paste-uri unul după altul. Ce să cred când aud Parchetul cum susține o serie întreagă fără probe? Să cred eu în justiția din România?
O spun cu gura mare, dar a fost un proces politic. Lucrurile se întâmplă și eu nu vorbesc la general. Nu am auzit o vorbă de faptul că toate comisiile rogatorii au dat rezultat negativ. (…)
Nu sunt paranoic. Cred că sunt în totalitatea facultăților mentale. Ceea ce încearcă Parchetul este ca Oprescu să dispară în pușcărie. Nu v-ați întrebat de ce timp de șase ani eu nu am contestat încadrarea? Pentru că nu eram vinovat! Mi-au explicat avocații – fapta e gravă, dacă se dovedește. Le-am spus să stea liniștiți că nu au ce să dovedească.
Dar, doamnă, minciuna mă omoară. Numai vorbele denunțătorului stau la baza acestei situații nenorocite care să mă facă să stau câțiva ani în pușcărie. Dar, poziția procurorilor… că, vezi, Doamne, ei sunt împărați!”, este ceea ce a transmis instanței fostul primar al Capitalei.