Povestea este veche și o știm deja. Urșii coboară în habitatul uman căutând de-ale gurii, însă se întâmplă uneori să provoace și pagube materiale, alteori chiar pierderi de vieți omenești. Reacția autorităților, însă, e una uluitoare. Vânătorii nu au voie să intervină, așa că în locurile unde e depistat animalul periculos sunt trimise ambulanțe SMURD.
Ciudățenii românești. Ambulanțele s-au deplasat în locurile unde Ro-ALERT anunța prezența urșilor, deși acolo nu era nimeni rănit
Locuitorii din Sinaia și Bușteni au fost atenționați, miercuri noapte, prin mesaje Ro-ALERT, cu privire la prezența unor urși pe raza celor două localități montane, ideale pentru o vacanță răcoroasă.
Primul mesaj Ro-ALERT a fost transmis, miercuri seară, a fost transmis la Sinaia, unde a fost anunțată prezența unui urs pe strada Aluniș. La fața locului s-a deplasat o ambulanță SMURD.
Un al doilea mesaj Ro-ALERT a fost transmis și la Bușteni, după ce a fost semnalată prezența unui urs pe strada Cezar Petrescu din localitate. Și în acest caz, la fața locului s-a deplasat o ambulanță SMURD.
Locuitorii au fost sfătuiți să evite deplasarea în cele două zone.
În niciun mesaj nu s-a scris dacă jandarmii participă la alungarea urșilor sau că există un medic veterinar care să tranchilizeze animalul în caz de pericol iminent.
Ce trebuie să știm despre urs
Deși poate părea simpatic, ursul nu este o jucărie de pluș, ci un animal sălbatic. Există câteva aspecte importante de care ar trebui să ținem cont când ne gândim la urs. Iar în ceea ce privește o potențială întâlnire, nedorită, față în față, cu uriașul animal și pentru aceasta ar trebui să fim pregătiți, întotdeauna.
Ursul este un animal absolut imprevizibil
Comportamentul oricărui urs brun adult este impredictibil: dintr-un exemplar pașnic, blând, care se sperie la orice zgomot și fuge, care nu vrea să dea nas în nas cu omul, sau care, dimpotrivă, s-a obișnuit cu prezența oamenilor, a mașinilor, stă la selfie cu tine și vine să-ți ia mărul din mână, se poate transforma într-o clipă într-o fiară uciagașă, în fața căreia omul este o victimă extrem de fragilă, cu puține șanse de supraviețuire.
Ursul mănâncă (și) carne, uneori de om
Există în lume opt specii de urs, dintre care cele mai periculoase pentru om sunt ursul polar, ursul grizzly și ursul brun. În funcție de specie, ursul poate trăi până la 40 de ani, poate atinge 3 m înălțime și mai mult de 600 kg în greutate. Ursul aleargă cu o viteză de 40 km/h, înoată foarte bine și se cațără în copaci (www.notre-planete.info). Ursul brun, specia de urs care trăiește în România, ca și alte specii, atacă omul din două motive: dacă se simte amenințat (ursoaica cu pui) sau dacă îi este foarte foame.
Deși omnivor, alimentația ursului brun este constituită din cel puțin 25% carne.
Ursul nu are prădători naturali
Ursul se situează în vârful lanțului trofic și nu are prădători naturali. Dacă ursul brun este ocrotit prin lege și nu se intervine asupra populației de urși, numărul lor din România va crește în fiecare an. Singurul care poate menține o populație de urși la un nivel care să nu pună în pericol nici urșii, nici omul, este tot omul.
Ursul este mai puternic decât omul
Nu degeaba se spune nu te pune cu ursul. Ursul este un animal mult mai puternic, mai rapid decât omul într-o confruntare corp la corp: dintr-o lovitură de labă îți poate secționa carotida, îți poate rupe oasele „cum rupe un copil o grisină” (extras din mărturia unei victime). Sunt victime ale urșilor care aveau arme de foc și nu s-au putut folosi de ele în confruntarea directă.
România are mai mulți urși decât poate duce
În Europa sunt între 50.000 și 60.000 de urși bruni dintre care cei mai mulți în Rusia (peste 50.000).
România este pe primul loc la nivelul populației de urși din Uniunea Europeană, pentru că adăpostește între 6.000 – 7.000 de exemplare, urmată pe locul doi de Suedia, cu 3.000 de exemplare. Celelalte țări europene au câteva zeci de exemplare, până la maxim câteva sute (în Slovenia sunt 750).
În Franța, populația de urs brun nu depășește 70 de exemplare (erau 64 în 2020), în Austria ursul brun e pe cale de dispariție datorită unui braconaj important și secret. Suedia are o suprafață împădurită de 246.000 km2, iar România în jur de 3,5 ori mai puțin.
Urșii sunt vânați în foarte multe țări
Sunt unele ONG-uri care propun modele din alte țări de gestionare a populației de urși, cum ar fi modelul canadian. Ce nu spun acei ONG-iști este că, în Canada, sunt „recoltați” (cu permise de vânătoare) 20.000 de urși negri pe an.
Ursul brun, ursul grizzly, chiar și ursul polar sunt specii vânate în alte țări, blănurile și carnea sunt bunuri de consum.
Într-adevăr, vânătoarea este foarte bine reglementată, amenzile pentru braconaj imense, dar și ajutorul de la stat pentru pagubele materiale produse de urs sunt substanțiale. De exemplu, în Franța, care numără doar 64 de exemplare de urs brun, statul a plătit 870.000 Euro pentru a proteja turmele ovine de atacurilor urșilor și a cheltuit alți 392.000 Euro pentru a despăgubi victimele care au suferit din partea urșilor.
Conviețuirea pașnică a urșilor și oamenilor este și ea posibilă, cum o arată Slovenia, unde sunt 750 de exemplare și, în ultimii ani, nu s-au înregistrat victime umane în urma atacurilor urșilor. Dar pentru a afla mai multe amănunte în acest sens, oficialii români ar trebui să vorbească, la rândul lor, cu cei sloveni și poate vor rămâne în viață și urșii noștrii.